Chișinăul va avea un Muzeu al Apei

Date:

Share post:

Chișinăul va avea un Muzeu al Apei. Muzeul urmează să fie deschis în incinta Turnului de Apă, amplasat în sectorul centru al orașului Chișinău. Banii necesari acestui proiect vor fi oferiți de către Guvernului României. Investiția este estimată la aproximativ 1 milion de euro, se arată într-un comunicat Apă-Canal Chișinău (ACC).  În paralel cu această idee și în orașul Tulcea va fi deschis un muzeu asemănător. Acțiunea are loc sub egida anului centenar – 2018.

În scurt timp, autoritățile de la Chișinău trebuie să înnainteze Guvernului României, un demers în acest sens. Totul va fi posibil în baza acordului de colaborare încheiat între S. A. „Apă-Canal Chișinău” şi S.C. „Aquaserv SA Tulcea”, cu susținerea Guvernelor de pe ambele maluri ale Prutului.  Acesta va fi un Muzeu cu tematică general, în care se vor regăsi diferite instalații și echipamente, fotografii și acte istorice ale furnizorului de apă din diferite etape. Scopul este de a educa vizitatorii în ceea ce privește  resursele de apă, economisirea acestora, subliniind necesitatea implementării permanente a tehnologiilor moderne de tratare a apei potabile în condiții de siguranță, epurarea apelor uzate, precum și metodele consumului rațional de apă.

Locația Muzeului nu este deloc întâmplătoare, deoarece Turnul de apă, numit și Muzeul orașului Chișinău, a fost zidit în 1892 după proiectul întocmit de celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al orașului vechi. Denumirea de Turnul de apă vine de la faptul că aici, la început, îşi avea sediul instituţia furnizoare de apă potabilă din capitală. Odată cu construcția turnului a apărut și prima rețea de canalizare din Chișinău, elaborată pe timpurile primarului Carol Schmidt. Acesta alimenta cu apă zona centrală a orașului, cu o capacitate de 200 mii de găleți cu apă pe zi. Aceste evenimente importante din istoria oraşului oferă ACC dreptul moral de a aduna toate vestigiile istorice, legate de alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate a municipiului Chişinău într-un Muzeu al Apei, care ar completa o nişă importantă în complexul muzeistic al capitalei. Muzeul de la Chișinău va fi construit și amenajat după modelul altor muzee. În Europa sunt la ora actuală 18 muzee dedicate apei.

Autor:Ion Panfil
Foto:Pixabay.com
spot_img

Articole asemănătoare

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la …

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la ... Unde ? Pentru a afla răspunsul citim informațiile din materialul care urmează azi, la Infoanunț.

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la … Galerie foto

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la ... Pentru a afla unde și mai multe amănunte despre acest minunat eveniment, citim informațiile în cele ce urmează.

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Fotografii fascinante

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Muzeul Fotbalului vă invită să petreceți sărbătorile într-un mod unic.

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Foto

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Despre aceasta vorbim pe larg în cele ce urmează.