Cine a fost prima femeie cosmonanut

Date:

Share post:

Prima femeie care a efectuat un zbor spațial este rusoaica Valentina Tereshkova, născută în anul 1937. Cea dintâi femeie ajunsă în Cosmos a fost recrutată dintre 400 de candidate, fiind aleasă, în cele din urmă, pentru a pilota nava spațială Vostok 6, care a părăsit Terra la 16 iunie 1963.

Înainte de a fi recrutată ca astronaut (sau cosmonaut, după terminologia preferată de către ruși), Tereshkova a fost o simplă muncitoare în domeniul textil, dar și o pasionată parașutistă amatoare, fapt care a contat mult, la selectarea sa. Mai recent, adică în urmă cu patru ani, curajoasa rusoaică a declarat că ar fi dispusă să participe la o expediție către Marte, dacă s-ar ivi ocazia, chiar și în condițiile în care n-ar mai avea posibilitatea unui drum de întoarcere pe Pământ.

Provenită dintr-o familie modestă – tatăl său fiind tractorist – tânăra a părăsit școala în 1953, continuând să studieze, însă, prin corespondență. În 1959 Tereshkova s-a angajat ca muncitoare textilistă și a efectuat primul său salt cu parașuta.

După zborul lui Gagarin din 1961, conducerea sovietică a venit cu ideea de a fi trimisă și o femeie în Cosmos. În 1962, Tereshkova a fost invitată să se alăture primului grup de femei cosmonaut, fiind selectate 5 finaliste dintre cele 400 de tinere candidate. A contat, pesemne, și faptul că tatăl său a luptat ca tanchist în ultimul război mondial, găsindu-și sfârșitul în confruntările cu finlandezii

Tereshkova a fost și prima persoană civilă care a ajuns în spațiu, toți astronauții dinaintea sa fiind militari (cum avea să devină și ea, până la urmă). De asemenea, ea a rămas, până astăzi, prima femeie cosmonaut care a ajuns în spațiu, singură, fără niciun alt partener de zbor.

Antrenamentul prealabil prin care a trecut Tereshkova a inclus numeroase cursuri și testări. A pilotat avioane MiG 15, a studiat inginerie aerospațială, și-a însușit cunoștințe despre viața în condiții de gravitație redusă.

După o numărătoare inversă care parcă nu se mai termina, Valentina Tereshkova, tânăra de 26 de ani a părăsit Terra, la bordul navei spațiale Vostok 6, în data de 16 iunie 1963.

După zborul Valentinei Tereshkova au mai trebuit să treacă 19 ani până ce o a doua femeie, Svetlana Savitskaya, să ajungă în spațiu.

Editor: Info Anunț/Elena Ștefan

 

spot_img

Articole asemănătoare

Invitație la vizionarea unui nou film KineDok powered by One World Romania

Invitație. Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului  KineDok powered by One World Romania, ediția a 9-a.

Maia Sandu, de Ziua României… Video

Maia Sandu, de Ziua României: „Drumul nostru este comun - locul nostru este împreună în Uniunea Europeană”. 

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.