Cine a stat la discuții cu membrii Asociației Investitorilor din România (AIR) ? La această întrebare răspundem în continuare, azi, la Infoanunț.
Directorul Serviciului Fiscal de Stat al Republicii Moldova, Olga Golban, a avut astăzi o rundă de discuții cu reprezentanții Asociației Investitorilor din România (AIR), aferent subiectelor de actualitate ce vizează interacțiunea dintre autoritatea fiscală și mediul de afaceri.
Olga Golban a reiterat angajamentul Serviciului Fiscal de Stat, a întregii echipe a autorității, de a fi alături de mediul de business, de a avea un dialog permanent și o cooperare fructuoasă în contextul efortului comun de a simplifica și eficientiza procedurile de administrare fiscală, astfel încât declararea veniturilor și achitarea impozitelor aferente să fie cât mai simplă și comodă oricărui contribuabil.
Opinie
„Prioritatea noastră este contribuabilul, în calitate de cetățean sau antreprenor. Orice dialog este mereu binevenit, doar prin comunicare putem exclude anumite neclarități, să facem lucrurile să funcționeze mai bine, cu ce am putea să îmbunătățim această interacțiune care o avem din perspectiva Dumneavoastră în calitate de contribuabili, în calitate de cetățeni și autoritatea fiscală. Noi ne dorim ca achitarea impozitelor să fie efectuată simplu, accesibil și în acest sens promovăm dezvoltarea serviciilor fiscale electronice, instrumente care ne vor ajuta să realizăm acest deziderat.
Încercăm să punem în valoare timpul atât de prețios pentru noi toți, și anumite procese pe care le putem automatiza și infiltra tehnologiile informaționale, o vom face. O informare promptă și la timp exclude anumite erori care sunt admise în procesul de declarare a obligațiilor fiscale și în cele din urmă se evită eventuale sancțiuni la etapa de control fiscal. Aceste lucruri ne vor permite să ne focalizăm resursele noastre în procesele de analiză și administrare mult mai avansate”, a declarat Olga Golban.
S-a vorbit și despre prioritățile autorității fiscale în perioada imediat următoare
De asemenea, directorul SFS a vorbit totodată și despre prioritățile autorității fiscale în perioada imediat următoare, precum armonizarea legislației fiscale naționale la cea a Uniunii Europene în special pe partea de TVA și accize, implementarea prețurilor de transfer, realizarea primului schimb automat de informații privind conturile financiare, solicitând suportul comunității de afaceri în acest context: „Contăm pe suportul societății civile și suntem bucuroși că sunteți activi. Doar prin dialog am reușit să realizăm multe lucruri frumoase și mereu am ținut cont de feedbackul Dumneavoastră. Este salutabil ori de câte ori sunt anumite recomandări. Doar prin consultări înțelegem cum putem să eficientizăm lucrurile”.
Părțile au făcut un schimb de opinii pe marginea mai multor subiecte, cum ar fi cele ce vizează:
- achitarea impozitului pe venit în rate;
- SIA „Monitorizarea electronică a vânzărilor” și extinderea listei agenților economici care urmează să fie conectați pe parcursul anului 2024;
- regimul fiscal al nerezidenților;
- majorarea capitalului social din contul profitului nerepartizat;
- facilitățile impozabile acordate de angajator;
- impozitarea plăților în favoarea salariaților efectuate din fondul de stimulare creat din profitul companiei;
- deducerea cheltuielilor suportate și determinate de angajator, în folosul salariatului;
- revizuirea actelor normative aferent tichetelor de masă;
- prețurile de transfer.
Membrii AIR au apreciat deschiderea autorității fiscale pentru a avea acest dialog, asigurând despre disponibilitatea de a continua această cooperare și participare activă prin prezentarea de propuneri și soluții pentru îmbunătățirea anumitor procese de administrare fiscală, conform celor mai bune practici internaționale.
Text și foto: PR Serviciul Fisnal de Stat Republica Moldova