COD GALBEN de ninsoare! Intervenții pentru deszăpezire …

Date:

Share post:

În condițiile în care orașul Iași se află sub o avertizare meteo de COD GALBEN de ninsoare, viscol și de polei, echipele municipalității au lucrat în cursul după-amiezii de ieri și toată noaptea trecută pentru a asigura condiții rezonabile pentru traficul rutier și pentru mijloacele de transport public.

O atenție deosebită este dată căilor de acces la unitățile de învățământ, spitale, instituții publice și private.

Avertizarea meteo este în vigoare până mâine dimineață. Ca urmare, în cursul dimineții de astăzi, 8 ianuarie 2024, primarul Mihai Chirica a convocat o ședință cu directorii companiilor și direcțiilor municipale implicate în Comandamentul de Iarnă și a dispus mobilizarea tuturor echipelor și utilajelor pentru deszăpezirea orașului și pentru reducerea efectelor negative ale vremii nefavorabile.

Astfel, echipele municipalității rămân mobilizate și intervin în continuare în toate zonele orașului, începând cu arterele principale și zonele de acces la instituțiile publice.

Citadin SA va interveni și pentru degajarea de zăpadă a curților tuturor spitalelor și unităților medicale și pentru eliberarea căilor de acces ale acestora.

Compania de Transport Public SA va acorda o atenție sporită degajării stațiilor și peroanelor.

Totodată, primarul Mihai Chirica a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Iași să dispună unităților de învățământ să își înceapă programul de lucru chiar înaintea orei 7.00, astfel încât părinții care își aduc copiii mai devreme, pentru a evita aglomerația de la orele de vârf, să nu fie nevoiți să aștepte în proximitate.

Direcția de Asistență Socială asigură spațiile necesare de cazare pentru persoanele fără adăpost sau cele afectate de fenomenele meteorologice periculoase. În acest sens, Primăria Municipiului Iași face apel la ieșeni ca, dacă observă persoane fără adăpost în spații deschise în această perioadă cu temperaturi negative, să apeleze numărul unic de urgențe 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale.

Persoanele astfel identificate vor fi conduse la spital sau la Centrul de Urgență C. A. Rosetti pentru a primi ajutorul necesar. Centrul de Urgență C. A. Rosetti are o capacitate de 91 de locuri. În situația în care aceste locuri sunt ocupate, Direcția de Asistență Socială poate adăposti beneficiari, în regim de urgență, în spațiul special amenajat la Baia Publică, care este administrat în colaborare cu Poliția Locală, Fundația Emmaus și Ambulanța.Life.

Poliția Locală va înștiința asociaţiile de proprietari, persoanele fizice şi agenţii economici să curețe trotuarele, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local 172/2002, nerespectarea prevederilor legale atrăgând aplicarea de amenzi.

Pentru a veni în sprijinul ieșenilor municipalitatea va împărți asociațiilor de proprietari 3.000 de lopeți pentru strângerea zăpezii.

***

Până astăzi (08 ianuarie 2023 n.r.) dimineață, la ora 8.00, Citadin SA a intervenit cu 24 de sărărițe cu lamă, 10 autobasculante, 7 tractoare cu lamă, 3 încărcătoare frontale și 5 buldoexcavatoare și a folosit 580 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitori și 11 tone de clorură de calciu.

Salubris SA a intervenit pe trotuare și alei pietonale cu 12 utilaje și a utilizat 21,5 tone de clorură de calciu. Compania intervine astăzi cu 11 multifuncționale, 10 motocultoare cu lamă, 4 încărcătoare frontale, 4 autobasculante și 140 de muncitori.

Servicii Publice SA a lucrat în special pe zonele de versanți, poduri și scări pietonale și a folosit 20 tone de clorură de sodiu.

Echipele Companiei de Transport Public SA au intervenit cu 2 autoutilitare, 2 sărărițe și un tractor cu lamă, au folosit 25 de tone de clorură de sodiu și 0,5 tone de clorură de calciu și au asigurat viabilitatea liniilor de tramvai și rețelei de fir contact și au curățat stațiile și peroanele.

Poliția Locală patrulează în permanență și transmite societăților municipale situațiile care necesită intervenții punctuale.

Informații suplimentare

Nu mai puțin de 157 de utilaje de diferite categorii sunt pregătite pentru eventualele intervenții din această iarnă, iar circa 1.000 de persoane sunt instruite și pregătite pentru a interveni în teren.

Mai multe informații despre Comandamentul de Iarnă al Municipiului Iași sunt disponibile aici: https://tinyurl.com/32zwnhhf.

Text: Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași

Foto: Facebook

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.