Copiii cer autorităților școli fără bullying

Date:

Share post:

În școlile din România, zeci de mii de elevi trăiesc zilnic situații de bullying, fiind excluși din grupul de colegi, umiliți în public, amenințați, bătuți în mod repetat de către colegii lor.

Convinși că implicarea lor directă în prevenirea și combaterea acestui fenomen, alături de cadrele didactice, consilierii școlari și părinții, reprezintă un drept, dar și condiția fundamentală pentru a învăța în școli fără bullying, 100 de copii din București și alte 13 județe ale țării au participat, între 1 și 4 iunie, la cea de-a 19-a ediție a Forumului Național al Copiilor.

Bullying-ul se extinde în școlile în care învățăm, dacă nu luăm măsuri rapide și dacă noi, copiii, nu vom fi implicați în toate etapele.”, declara unul dintre copiii participanți, în debutul evenimentului organizat de Salvați Copiii.

Reconsiderând dreptul fundamental al exprimării propriilor opinii și al participării lor concrete în contexte și situații care-i privesc în mod direct, copiii au transmis autorităților, în cea de-a patra zi a Forumului, următoarele solicitări:

  1. Crearea de grupuri de acțiune anti-bullying în fiecare unitate de învățământ din care să facă parte, alături de cadre didactice pregătite și de consilierul școlar, cel puțin 2 elevi și 2 părinți;
  2. Implementarea în toate școlile și liceele, la propunerea și sub coordonarea grupurilor lor de acțiune anti-bullying, a unui sistem de identificare și raportare a cazurilor de bullying, cu respectarea principiului confidențialității;
  3. Creșterea numărului de consilieri școlari: un consilier școlar la un număr realist de elevi, de ex. la 500 de elevi și nu la 800 cum prevede legea în prezent, și asigurarea unei formări specifice a acestora pentru consilierea copiilor, victime ori agresori, în situații de bullying;
  4. Asigurarea formării continue și a evaluării periodice a cadrelor didactice (învățători, diriginți) pentru asigurarea unui climat pozitiv în școală, fără bullying și cu respectarea demnității fiecărui copil;
  5. Derularea de campanii publice de combatere a bullyingului și a cyberbullying-ului, în care să fie implicați deopotrivă elevii și profesorii, promovarea site-ului scolifarabullying.ro și stabilirea unei Zile naționale anti-bullying în sistemul de învățământ.

Copiii participanți la acest eveniment de tradiție al Organizației Salvați Copiii România au prezentat astfel autorităților, în data de 4 iunie, aceste solicitări pentru ca școlile să dezvolte programe și activități anti-bullying. Cererile copiilor includ termene de realizare a acțiunilor propuse și instituțiile responsabile pentru acest lucru.

Când unui copil îi este frică de colegii lui, el parcă se blochează, nu mai poate învăța și nu mai are încredere să vorbească cu cei din jur.” (Andrei, 15 ani)

Frica, umilința, complicitatea forțată, toate acestea creează un context psiho-social vulnerabil, în care relațiile sociale sunt denaturate, iar încrederea, una dintre achizițiile esențiale ale unui elev, este fisurată și compromisă. Școala trebuie să fie un loc în care fiecare copil și fiecare profesor să se simtă în siguranță”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%.

Dar cifrele nu acoperă întreaga realitate a unui fenomen complex cu repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltării psiho-emoționale și vieții sociale ale tuturor actorilor implicați: victimă – agresor – martor.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Salvați Copiii România
spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.