Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor

Date:

Share post:

Curați la suflet. Cu pace, înțelegere pentru aproapele noastru. Și înțelepciune. Așa să întâmpinăm Paștele și anul acesta, ca în toți anii, de azi înainte. Și aceasta deoarece Legea atracției funcționează exclusiv pe principii divine. De aici să pornim…

Creștinii ortodocși au intrat din 2 aprilie în Săptămâna Patimilor, cea mai strictă din perioada Postului Mare. Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitala R. Moldova, Pavel Borşevschi, a declarat, pentru IPN, că ”pătimirea înseamnă și a cere iertare de la aproapele nostru”.

Luni, marți și miercuri, în mănăstiri și în catedrale se țin Liturghiile darurilor mai înainte sfințite, dimineața la ora 07.00 și seara la ora 17.00. Miercuri, Liturghia darurilor mai înainte sfințite se oficiază în toate lăcașurile sfinte. Seara se face și Sfântul Maslu. Este lucrarea sfântă prin care se împărtășește credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești, întărirea sufletească, iertarea păcatelor.

În Joia Mare sau, cum mai este numită, Joia Neagră, seara, creștinii sunt așteptați la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unde se vor citi cele 12 evanghelii și se va vorbi în lăcașul sfânt despre Cina Cea de Taină. După slujbă, toți creștinii duc acasă „lumina lui Hristos”, pentru a apăra locuința de toate relele.

În Vinerea Seacă, nu se face liturghie. Cine are posibilitatea de a se abține nu mănâncă nimic. Vineri se cântă Prohodul, se scoate Sfântul Epitaf care se împodobește cu flori, la Chișinău.

Sâmbătă dimineața se face ultima Liturghie a Sfântului Vasile Cel Mare, se vor citi texte din Sfânta Scriptură. Sâmbătă seara, creștinii merg la biserică către ora 23.00, la Liturghia Polunoșniță pentru a primi Sfânta Lumină a Paștelui și a sfinți pasca. Duminică, în Ziua Învierii, creștinii trebuie să mănânce în primul rând nafură și din bucatele sfințite.

Cei care doresc să se împărtășească în această săptămână, o vor putea face, în R. Moldova, în zilele de  miercuri, joi și sâmbătă dimineața.

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu
Foto:Basilica.ro
spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.