Cum văd ambasadorii străini Capitala României?

Date:

Share post:

V-ați întrebat vreodată cum văd ambasadorii străini Capitala României? Unde le place să-și ducă prietenii care îi vizitează? Sau ce locuri din București îi fascinează? Ordinea Zilei i-a provocat pe ambasadorii străini la București să privească orașul cu ochii turistului ajuns aici, turist dornic să viziteze cât mai multe locuri.

Și astfel am descoperit imaginea unui București al diversității, un oraș în care sunt infinit de multe locuri ce așteaptă să fie găsite. Dar și un oraș care ar trebui să mizeze mai mult pe atu-urile sale pentru a se poziționa mai sus în topul destinațiilor turistice.

Cartea de vizită a Bucureștiului

E.S. Domnul Sergey Minasyan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România, a fost unul dintre diplomații de rang înalt acreditați în Capitala României, care a răspuns afirmativ provocării lansate de Ordinea Zilei.

Din portretul pe care l-a făcut Bucureștiului a rezultat că este un oraș al contrastelor, „un oraș în care puteți găsi atât mici cartiere istorice, care datează din secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea și care n-au prea fost afectate de reconstrucțiile din perioadele ulterioare, precum și cartiere noi, construite relativ recent, când și Capitala României, pe fundalul creșterii economice a întregii țări, își demonstrează noua imagine. Acest contrast reprezintă una dintre principalele cărți de vizită ale Capitalei României, fapt care atrage imediat privirile străinilor și ale oaspeților ce vizitează Bucureștiul. În egală măsură, în multe cazuri, se poate observa o nouă sinergie a modului în care clădirile istorice se pot îmbina perfect cu clădirile noi”.

Combinația de stiluri arhitecturale pe care le-au abordat arhitecții clădirilor și străzilor din București în diferite perioade,  inclusiv în funcție de situația politică, culturală sau economică, dau impresia că aici puteți găsi câte puțin din farmecul Parisului, influența Vienei și a Berlinului, poți simți grandoarea arhitecturii realismului socialist și a modernismului socialist și, în același timp, se simte influența balcanică, dar și autenticitatea incontestabilă a elementelor stilului arhitectural brâncovenesc”- E.S. Domnul Sergey Minasyan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România.

Trei recomandări făcute de Ambasadorul Republicii Armenia

Comunitatea armenilor și-a pus amprenta asupra Bucureștiului.

L-am rugat să ne indice trei dintre cele mai frumoase locuri din București, iar răspunsul a venit imediat: Parcul Regele Mihai I al României (fostul Herăstrău). „Este locul care îți oferă un armonios sentiment de apropiere de natură în inima orașului, în care te poți plimba cu familia, iar vegetația variată și lacul te pot ajuta să-ți iei gândul de la activitățile și grijile cotidiene”, menționează E.S. Domnul Sergey Minasyan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România.

Îi place însă la fel de mult și Centrul Vechi, acolo unde iese cu familia sau prietenii pentru a se relaxa. „Un alt loc din București, în care îmi place adesea să ies cu familia sau prietenii, este Centrul Vechi. Această parte a orașului impresionează prin numeroase obiective turistice, restaurante și cafenele, cu toate acestea, aici puteți găsi mereu atât locuri retrase, cât și palate și clădiri mărețe, care nu au fost încă afectate de construcțiile mai noi sau de funcționarea cafenelelor sau a restaurantelor. Aici poate fi simțită mereu atmosfera „Bucureștiului de altă dată”, indiferent dacă vorbim despre construcții interbelice sau clădiri de la sfârșitul secolului al XIX-lea”, explică diplomatul străin.

Dar cum era și firesc, Ambasadorul Armeniei în România nu avea cum să nu facă referire și la puternicile legături existente între acest oraș și comunitatea armenilor. „Și, în sfârșit, în mod evident, pentru mine, ca Ambasador al Armeniei în România, una dintre cele mai însemnate zone ale Bucureștiului, este cartierul în care se află chiar acea stradă, care este dovada prezenței istorice a comunității armene în țara dumneavoastră și în capitala acesteia și anume – Strada Armenească.  Aici există multe clădiri istorice, printre care se numără și Biserica Armenească, care, de asemenea, simbolizează prezența armenească pe meleagurile ospitaliere ale României, unde, prin voia sorții și în urma unor tragice evenimente istorice, precum Genocidul din 1915, generații întregi ale compatrioților mei și-au găsit refugiu sigur și oportunitatea de a crea. Această stradă, pe care s-au păstrat multe clădiri istorice, demonstrează și contribuția pe care armenii au adus-o dezvoltării economice, culturale și educaționale a țării dumneavoastră, inclusiv în conturarea imaginii de astăzi a Bucureștiului. Cel mai bun exemplu, în acest sens, este Festivalul Strada Armenească, organizat de mai mulți ani, în luna august, de comunitatea armeană și care a devenit deja unul dintre obiectivele turistice ale Capitalei României”, precizează E.S. Domnul Sergey Minasyan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România.

Combinația dintre vechi și nou face din București un oraș special.

De altfel, ne-a spus că atunci când îl vizitează la București prietenii din Armenia sau din alte țări, în care există importante comunități armene, aceștia sunt interesați, în primul rând, să viziteze acele locuri din București care poartă o „amprentă armenească” sau sunt o dovadă a patrimoniului cultural sau arhitectural armean din Capitala României. „Și aici nu mă refer doar la Strada Armenească, sau cartierul armenesc unde se află Biserica Armenească și sediul Uniunii Armenilor din România. În aceeași categorie este inclus și Muzeul Zambaccian – creat prin eforturile celebrului colecționar de origine armeană Krikor Zambaccian, care a adunat una dintre cele mai bune colecții de pictură românească și europeană din România. Este vorba și despre Muzeul Colecțiilor de Artă, care găzduiește colecții ale altor cunoscători celebri ai artei și picturii, cum ar fi Garabet Avakian, Beatrice și Hrandt Avakian sau Hurmuz Aznavorian.  Și în sfârșit, plimbându-ne prin Centrul Vechi, ne place să mergem la Hanul lui Manuc, una dintre cele mai vechi clădiri funcționale din centrul istoric al Bucureștiului, care a aparținut celebrului negustor și diplomat armean, Manuc Bei Mirzaian, activist politic și social din România de la sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea. În această clădire a fost semnat unul dintre cele mai importante documente diplomatice ale secolului al XIX-lea – Pacea de la București între Imperiul Rus și Imperiul Otoman. Dincolo de aceste locuri, care poartă „amprenta armenească”, Bucureștiul se remarcă și prin multe alte atracții turistice și culturale moderne pe care le vizitez cu cea mai mare plăcere alături de prietenii mei, un astfel loc este și Hard Rock Cafe, una dintre cele mai mari din Europa de Est”, declară E.S. Domnul Sergey Minasyan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România.

Biserica Armenească din București.

Diplomatul străin spune despre București că este un oraș foarte deschis și primitor atât pentru cei care îl vizitează, cât și pentru locuitorii săi. ”Este un oraș foarte verde, cu multe parcuri – lucru pe care rar îl regăsești în marile orașe. Imaginea Bucureștiului în percepția mea este cea a unui oraș dinamic, aflat în permanentă dezvoltare și transformare și care își desăvârșește de fiecare dată aspectul. În mod evident, procesul de regenerare urbană necesită eforturi și resurse considerabile atât din partea autorităților orașului, cât și a locuitorilor săi. Dincolo de chestiunea dezvoltării infrastructurii turistice, probabil ar fi utile și noi soluții de transport și logistică, care ar putea contribui, de exemplu, la decongestionarea traficului, în special în centrul orașului. Însă, consider că cel mai important aspect de care trebuie să se țină cont în procesul de formare a imaginii viitoare a Bucureștiul, este ca orașul să nu își piardă din farmecul aparte pe care îl are – acea sinergie a contrastului arhitecturii din trecut și prezent”, punctează E.S. Domnul Sergey Minasyan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România.

Imaginea Bucureștiului reflectată prin intermediul ambasadorilor străini în România ne oferă posibilitatea nu doar de a descoperi cum se vede orașul „din afară”, ci și de a identifica posibile soluții pentru dezvoltarea comunității.

Și cum suntem doar la început de drum, vă propunem ca în articolul viitor să descoperim viziunea unui alt diplomat străin acreditat la București despre Capitala României.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.