Danemarca continuă să susțină agrigultorii din Republica Moldova

Date:

Share post:

Joi, 20 septembrie 2018, Președintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Pia Kjærsgaard, a apreciat interesul tinerilor din țara noastră de a cunoaște metode și tehnologii moderne de dezvoltare a agriculturii și și-a exprimat disponibilitatea de a susține în continuare schimbul de experiență și bune practici în domeniu, cât și parteneriatul bilateral pentru dezvoltarea antreprenoriatului rural.

Întrevederea oficialilor al Secretarului General de Stat, Iurie Ușurelu cu Președintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Pia Kjærsgaard, a avut loc la ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din R. Moldova.

Suntem onorați de suportul acordat pentru crearea condițiilor favorabile pentru tinerii antreprenori, sporirea investițiilor în economia rurală și consolidarea capacităților gospodăriilor tinerilor din zona rurală, inclusiv crearea de noi locuri de muncă. În continuare o provocare pentru sectorul agricol din țara noastră  sunt schimbările climatice, ce afectează producția agricolă și tehnica agricolă performantă pentru a spori rentabilitatea. La capitolul priorități, ministerul promovează politicile de dezvoltare a agriculturii ecologice, politicile de dezvoltare durabilă a sectorului zootehnic, precum și procesarea calității produselor agricole”, a declarat Secretarul General de Stat, Iurie Ușurelu, în cadrul discuțiilor cu oficialii din Danemarca.

Oficialul din Republica Moldova a subliniat rolul important al Guvernului Danemarcei, în calitatea de co-finanțator, la implementarea Proiectelor de Dezvoltare Rurală, în perioada 2011 – 2018, când tinerilor antreprenori din R. Moldova le-au fost acordate granturi în valoare de 9 mln dolari SUA, precum și a vorbit despre provocările și prioritățile sectorului agricol din această regiune.

Circa 900 de tineri au beneficiat de granturi pentru a dezvolta afaceri în domeniul agricol și neagricol. De asemenea, au fost organizate instruiri pre și post finanțare. Au fost create peste 2500 de locuri noi de muncă și implicate în viața economică 270 de femei. Tinerii  implicați au avut posibilitatea de a participa la instruirile axate pe dezvoltarea abilităților și capacităților antreprenoriale, de gestionare a unei afaceri, de aprofundare a cunoștințelor și elaborarea de sine stătător a unui plan de afaceri. De altfel, antreprenorii începători au acumulat cunoștințele necesare pentru completarea unei cereri de creditare şi și-au dezvoltat abilitățile de negociere a unui credit la instituțiile financiare”, a menționat și Victor Roșca, directorul UCIP-IFAD.

La întrevedere au participat și reprezentanții Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (UCIP-IFAD), care au prezentat rezultatele obținute în perioada de implementare a programului de susținere a tinerilor antreprenori finanțat de Guvernul Regatului Danemarcei.

Stelly Rusnac

Foto:  www.madrm.gov.md

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.