„De fapt, femeile au nevoie de 20 de minute în plus de odihnă față de bărbati. Și asta datorită creierului veșnic ocupat, multi-tasking al unei femei”, scrie Daily Mail.
Profesorul Jim Horne, director al Centrului de Cercetare pentru Somn de la Universitatea Loughborough și autor al cărții „Sleepfaring: O călătorie prin știința somnului”, afirma, cu ceva timp în urmă, public:
„Una dintre funcțiile majore ale somnului este aceea de a permite creierului să se recupereze și să se repare. În timpul somnului profund, cortexul – partea creierului responsabilă de memoria gândirii, limba și așa mai departe – se desprinde de simțuri și intră în modul de recuperare. ”
Creierul femeii este conectat diferit de cel al barbatului și este mai complex, astfel încât nevoia de somn va fi ceva mai mare. Media este cu până la 20 de minute mai mult, dar unele femei ar putea avea nevoie de mai puțin sau mai mult”, mai scrie ziarul britanic.
La modul practic, creierul femeii este de obicei mai complex și, prin urmare, necesită mai mult timp să se relaxeze și să se recupereze în timpul nopții.
Confirmare și printr-un alt studiu
Într-un alt studiu, 210 bărbați și femei de vârstă mijlocie au primit un chestionar despre obiceiurile lor de dormit. 40% dintre participanți au fost considerați ca neavând somn odihnitor pe baza acestor indicatori: probleme frecvente de a adormi, nevoia de treizeci sau mai multe minute pentru a adormi sau a se trezi frecvent în timpul nopții.
Deși evaluarile calității somnului erau similare, profilurile de risc ale bărbaților și femeilor erau foarte diferite.
Edward Suarez, profesor asociat la departamentul de psihiatrie și știinte comportamentale și principalul autor al studiului, afirma:
„Am constatat că pentru femei, somnul sărac este puternic asociat cu niveluri ridicate de suferință psihologică și cu sentimente mai mari de ostilitate, depresie și furie. În schimb, aceste sentimente nu au fost asociate cu acelasi grad de întrerupere a somnului la bărbați”, relatează revista Duke Magazine.