Dimitris Michas, medicinistul grec îndrăgostit de București

Date:

Share post:

Într-unul dintre micile restaurante din apropierea Centrului Vechi al Capitalei un grup de studenți se bucură de ultimele zile de vacanță. Sunt toți colegi de facultate și stau la masă povestind cu veselie despre întâmplările de peste vară. Printre ei este și un băiat din Grecia. Dimitris Michas a venit, în urmă cu un an, la București pentru a studia la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”. Din primul moment s-a integrat perfect, iar acum își petrece majoritatea timpului cu prietenii pe care și i-a făcut în România.

Este îndrăgostit de București și nu se sfiește să vorbească despre cât de mult îl fascinează orașul care l-a adoptat pentru perioada studenției.

Dimitris Michas studiază la U.M.F. Carol Davila

De altfel, destinul său este legat direct de țara noastră, mama sa avându-și originile pe aceste meleaguri. “Mama mea este din România, iar la noi în casă s-a vorbit foarte mult despre istoria României. Încă de mic am aflat din fotografii și filmulețe despre frumusețea acestei țări. Mai mult, mama a ținut foarte tare ca atât eu, cât și fratele meu, care acum are 16 ani, să învățăm să vorbim românește. E drept că nu cunosc limba română așa cum ar trebui, dar ceea ce știu îmi permite să mă descurc”, povestește tânărul grec.

Părinții l-au îndrumat spre București

În familia lui Dimitris, medicina este o tradiție. Tatăl său este medic stomatolog, iar mama sa este psihiatru. Cei doi au studiile făcute tot în România, fiind absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. De altfel, aici s-au și cunoscut, s-au îndrăgostit și au format o familie. Mai mult, mama lui Dimitris a fost pentru o perioadă de timp cadru didactic în cadrul instituției de învățământ superior din București, scrie Ordinea Zilei.

Experința părinților lui a fost definitorie în decizia lui Dimitris de a da la rândul său admitere la o facultate din Capitala României. “Școala de medicină din București este foarte cunoscută în toate țările europene. La noi, în Grecia, este foarte apreciată. Părinții mei au studiat aici, iar acest lucru i-a ajutat să-și dezvolte cariere de succes. Și eu îmi doresc un asemenea traseu profesional, așa că am ales să vin la București pentru a studia și pentru a avea un start bun. În hotărârea mea a contat foarte mult și faptul că mama a predat în cadrul universității în care eu învăț astăzi. Ea mi-a explicat ce multe avantaje îmi poate oferi această instituție de învățământ și ce mare putere are în Europa o diplomă obținută la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. Este o școală de medicină serioasă, iar un student trebuie să muncească mult pentru a ajunge la absolvire”, mai spune tânărul medicinist.

Destinația perfectă pentru străinii care vor să studieze

Izvorul Sissi Stefanidi, celebra statuie din Parcul Cișmigiu, l-a impresionat pe Dimitris

În ultimii ani, numărul străinilor care au ales Bucureștiul pentru a studia a crescut destul de mult. Cârcotașii se vor grăbi să spună că totul se datorează faptului că aici sunt taxele de școlarizare mai mici. Și poate că sunt mai mici comparativ cu alte țări, doar că există și un alt avantaj pe care universitățile din România îl oferă: nivelul de pregătire. Nu este un secret pentru nimeni că școala de medicină de la noi este recunoscută în întreaga lume datorită faptului că asigură o pregătire foarte bună.

De aceea, Dimitris spune despre București că este un centru universitar prietenos, o destinație perfectă pentru străinii care vor să studieze.

Facultățile sunt foarte bine dotate. Cel puțin în cazul Facultății de Medicină Dentară, acolo unde eu sunt student, dotările sunt foarte bune. Chiar dacă sunt exigenți, profesorii sunt dispuși să-i îndrume pe studenți și să-i ajute să-și găsească drumul. Studentul care alege Bucureștiul trebuie să știe că aici nu găsește doar universități bune. Aici găsește și alte mijloace care îl pot ajuta să se dezvolte. Și mă refer la muzee, la biblioteci, la teatre. De exemplu, Biblioteca U.M.F. “Carol Davila” este un loc în care îmi petrec foarte mult timp. În pauzele dintre cursuri, stau în una dintre sălile de lectură pentru a-mi documenta anumite lucrări sau pentru a studia. De asemenea, în București sunt multe locuri în care poți merge pentru a te relaxa, pentru a asculta muzică sau pentru a viziona un film. Îmi place Bucureștiul nu doar pentru că are centre universitare bine puse la punct, ci și pentru că este un oraș în care eu nu mă simt străin”, subliniază Dimitris.

Iubește Cișmigiul, adoră Centrul Vechi

Chiar dacă este la mare distanță de Grecia, tânărul nu se simte niciodată singur. Și-a făcut un grup de prieteni, toți români, și își petrece timpul liber cu ei. Sunt colegi de-ai lui de facultate, care l-au adoptat și l-au integrat în familiile lor, făcându-l să se simtă acasă. Ei au fost cei care i-au arătat Bucureștiul și l-au învățat despre istoria orașului. Când nu au cursuri la facultate, prietenii îl iau și se plimbă fie prin Centrul Vechi, fie printr-unul din parcurile din Capitală.

Uneori merg și singur pentru că îmi place să mă plimb prin părculețe. Ce îmi place în București este că poți găsi multe astfel de locuri verzi în care te poți relaxa. Iubesc Cișmigiul, este parcul meu preferat. Când vreau să am un moment de liniște, mă duc în Cișmigiu și mă așez pe o bancă. Nu vin niciodată cu mâna goală pentru că trebuie să hrănesc porumbeii. Cel mai mult m-a impresionat în Cișmigiu o statuie care înfățișează o femeie ( n.r. Izvorul Sissi Stefanidi). Colegii mi-au spus că în spatele acestui monument stă povestea tristă a unei familii care și-a pierdut copilul. În Cișmigiu, îmi mai place faptul că este un loc umbros, cu multe alei pe care te poți plimba și cu mulți copaci bătrâni”, explică Dimitris.

Studentul grec adoră și Centrul Vechi, unde îi place să meargă de fiecare dată când are ocazia. Este fascinat de clădirile vechi din această zonă a Bucureștiului, dar și de aglomerarea de locuri de distracție. „Îmi pare că aici, în Centrul Vechi din București, s-a adunat o lume într-un singur loc. Sunt multe restaurante cu specific divers, astfel că ai ocazia să încerci bucătării din foarte multe țări. Seara poți sta la o masă cu prietenii sau poți merge în club. Ziua poți lua la pas Centrul Vechi și poți descoperi o mulțime de clădiri vechi cu o arhitectură foarte interesantă. Din punctul meu de vedere, orice străin care vine la București nu trebuie să rateze Centrul Vechi. Aici găsești de toate: istorie, mâncare bună, distracție, locuri în care îți poți face diverse cumpărături”, arată tânărul.

În anul petrecut la București, Dimitris a descoperit un oraș cald, cu oameni prietenoși, care nu l-au tratat niciodată ca pe un străin, ci l-au considerat mereu ca pe unul de-al lor, ajutându-l să se integreze. El vede Capitala României ca pe o destinație perfectă pentru cei care vor să studieze, dar și ca pe un loc pe care orice turist ar trebui să-l viziteze.

Aveți multe locuri frumoase pe care ar trebui să le promovați. Nu știu cum a fost în perioada comunistă pentru că sunt prea tânăr, dar mie Bucureștiul îmi pare un oraș liber, deschis. Este un amestec de stiluri care puse unele lângă altele au dat naștere unui oraș viu, într-o continuă mișcare. Îmbinarea dintre vechi și nou se realizează perfect și oferă o imagine fascinantă. Ce mă uimește pe mine este că mulți dintre bucureșteni nu realizează ce minunat este orașul în care trăiesc. Poate dacă s-ar opri pentru câteva momente din această goană nebună pentru existență și s-ar uita cu mai multă atenție în jur, ar realiza că orașul lor este superb”, conchide Dimitris Michas.

Ceea ce spune tânărul grec ar trebui să ne dea de gândit, pentru că noi românii uităm uneori să apreciem ceea ce avem. Dacă Dimitris a mărturisit fără să clipească faptul că iubește Cișmigiul și adoră Centrul Vechi, înseamnă că locurile acestea au reușit să-l impresioneze în așa măsură încât și-a declarat dragostea pentru București. Asemeni lui sunt și alți străini care vin la București și rămân uimiți de cât de multe locuri frumoase le este dat să descopere.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

„Colinde la lumina lumânării”, un concert caritabil fascinant

„Colinde la lumina lumânării”, un concert caritabil fascinant.  Orașul Iași este ”îmbrăcat” deja în haine de sărbătoare. Luminițele feerice au împânzit orașul. Serile sunt de basm. 

Iată: Lista agenților economici care vor fi supuși controalelor fiscale în 2025

Iată: Lista agenților economici care vor fi supuși controalelor fiscale în 2025.

Brazi de poveste la muzeu. FOTO

Brazi de poveste la muzeu. Mai multe amănunte despre acest subiect fascinant, în cele ce urmează. 

Ultimul eveniment din 2024 al proiectului „Re:Imagine Brașov – Oraș al Artelor”

Ultimul eveniment din 2024 al proiectului „Re:Imagine Brașov – Oraș al Artelor”.