Evenimente organizate la Chișinău, cu prilejul Zilei Armatei Române

Date:

Share post:

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în zilele de 24-25 octombrie 2018, o serie de manifestări dedicate marcării Zilei Armatei Române, care a cuprins două ceremonii militare de comemorare a eroilor români, depuneri de flori, vernisarea unei expoziții tematice și o recepție cu participarea înalților oficiali.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, au participat miercuri, 24 octombrie 2018, la ceremonia militară de comemorare a eroilor români organizată la Cimitirul Eroilor Români din localitatea Feștelița (raionul Ștefan Vodă). În alocuțiunea sa, Ambasadorul Daniel Ioniță s-a referit la însemnătatea zilei de 25 octombrie – Ziua Armatei Române și la importanța sacrificiului ostașilor români căzuți pe diverse câmpuri de luptă, elemente ce stau la baza evoluției democratice și euroatlantice a României de astăzi.

Programul evenimentului a mai cuprins un ceremonial religios susținut de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatului Plaiurilor, alocuțiuni ale secretarului general de stat Radu Burduja din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, ale autorităților locale, depuneri de flori, precum și un emoționant moment poetic susținut de elevii de la gimnaziul ”Vasile Moga” din localitatea Feștelița.

Manifestările au continuat joi, 25 octombrie 2018, cu vernisarea expoziției tematice ”Eroul Necunoscut al României” la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Municipiul Chișinău. În cadrul expoziției sunt prezentate fotografii document care amintesc de eroismul militarilor români pe câmpurile de luptă, jertfa a sute de mii de bravi ostaşi pentru a apăra idealurile de libertate, de dreptate, pentru întregirea şi apărarea teritoriului naţional în granițele sale firești.

Curatorul expoziției, Valeria Bălescu, a menționat că Eroul Necunoscut a fost desemnat dintre jertfele Primului Război Mondial, după înfăptuirea României Mari, a cunoscut surghiunul după cel de-al Doilea Război Mondial, în urma persecuțiilor comuniste, iar onoarea i-a fost reabilitată după evenimentele istorice din Decembrie 1989. În cadrul manifestării, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a înmânat veteranilor Armatei Române certificate de participare în cel de-al Doilea Război Mondial, iar secretarul de stat  al Ministerului Apărării, Vladimir Iliev – decorații militare. Expoziția este deschisă publicului și poate fi vizitată până la data de 28 noiembrie 2018.

De asemenea, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, au participat la ceremonia militară de comemorare a eroilor români organizată la  Cimitirul Eroilor din incinta Cimitirului Central din Mun. Chișinău, singurul cimitir militar dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

În seara zilei de 25 octombrie 2018, a fost organizată o recepție cu prilejul Zilei Armatei Române la care au participat vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Eugeniu Sturza, reprezentanți ai ministerului Apărării și ai Marelui Stat Major al Republicii Moldova, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat, ai societății civile și ai mass media, personalități de marcă. În acest context,

Ambasadorul României, Daniel Ioniță, a afirmat în discursul său următoarele: ”România susține parcursul european al Republicii Moldova și, prin tot ceea ce facem aici, dorim să contribuim la consolidarea democrației, la modernizarea statului și derularea unor proiecte concrete în folosul cetățenilor. Mă bucur că celebrăm Ziua Armatei României alături de Dvs., prietenii și partenerii noștri din Republica Moldova, cu care dorim să consolidăm și să extindem, inclusiv pe latura militară, cooperarea noastră. Ziua Armatei României este ziua tuturor militarilor şi civililor care servesc sub drapelul tricolor”.

La rândul său, ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc a afirmat: „Cooperarea militară bilaterală cu Republica Moldova reprezintă pentru România un important obiectiv strategic. An de an, această cooperare se diversifică și crește în intensitate și complexitate, fiind identificate și abordate domenii care să răspundă nevoilor de instruire ale Armatei Naționale. Vă asigurăm că și pe viitor România are determinarea să continue să sprijine Armata Națională în îndeplinirea obiectivelor stabilite”.

Foto: Ambasada României în Republica Moldova

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Oare ce fac românii de sărbători și în anul acesta?

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar românii și-au conturat deja planurile pentru perioada festivă ce se anunță. Potrivit celor mai recente cercetări realizate de iSense Solutions, descoperim ce tradiții mai respectă aceștia, dar și cum a afectat creșterea prețurilor bugetul alocat pentru această perioadă.

Cum va funcționa metroul cu ocazia Zilei Naționale a României

Metrorex informează că în perioada 30.11.2023 – 03.12.2023, circulația trenurilor de metrou se va desfășura conform graficelor aprobate pentru weekend și sărbători legale, la un interval de 10 minute, pe toate magistralele de metrou.

Trei echipe canine ale Poliției de Frontieră au trecut cu succes examenul de dresaj. Galerie foto

Trei echipe canine, care își exercită activitatea de serviciu la Sectoarele Poliției de Frontieră Ungheni, Tudora și Basarabeasca au trecut cu succes examenul de absolvire a cursului specializat în dresaj canin, organizat în orașul Hermanice, Republica Cehă.

Promenada Mall anunță câteva exclusivități și invită la noi experiențe de shopping

Promenada Mall București anunță extinderea mixului de chiriași prin deschiderea a șapte noi magazine, dintre care două nume în premieră în România. De asemenea, calitatea experienței clienților se va îmbunătăți și prin mărirea și modernizarea spațiilor și noi concepte, în trei magazine emblematice.