sâmbătă, iunie 10, 2023
29.1 C
București
spot_img

Exercițiu consular UNITY 2018

Exercițiul consular UNITY 2018 a fost găzduit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova pe data de 6 septembrie în incinta Detașamentului Căutare Salvare nr. 1 din Chișinău. Acesta a fost organizat împreună cu partenerii din România: Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu sprijinul Echipelor Consulare Mobile ale Ambasadei României la Chișinău, Consulatului General al României la Bălți și Biroului Consular al României la Ungheni.

La eveniment au participat secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, secretarul general MAE, Cosmin Dinescu, directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, seful IGSU Republica Moldova, general maior Mihail Harabagiu, reprezentanții din cadrul IGSU România, precum și un număr de observatori ai Serviciului European de Acțiune Externă.

Exercițiul a constat în simularea în realitate virtuală a unui accident feroviar produs în Ungheni, urmat de aplicarea practică a procedurilor de intervenție în situații de criză, pentru a asigura o reacție rapidă, eficientă și coordonată între echipele consulare mobile și cele de intervenție în situații de urgență.

UNITY 2018 a vizat și testarea și calibrarea procedurilor de lucru existente între Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Consular, și Departamentul pentru Situații de Urgență, create în sprijinul cetățenilor români în eventualitatea producerii unui astfel de incident complex, astfel încât capacitatea de reacție să fie unitară și permanent îmbunătățită.

Exercițiul a reprezentat o premieră, urmând a fi repetat și în alte țări pentru crearea de mecanisme de cooperare în cazul unor situații de urgență și situații de criză care necesită intervenție consulară.

Totodată, exercițiul UNITY 2018 a reafirmat disponibilitatea României în preluarea poziției de lead state în gestionarea situațiilor de criză în Republica Moldova pentru statele membre UE.

Foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

 

 

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole