Experiențele din copilărie determină comportamentul și problemele de sănătate viitoare

Date:

Share post:

 

La 30 noiembrie a.c, în cadrul unei conferințe au fost prezentate rezultatele  studiului privind „Experiențele adverse din copilărie și influența lor asupra comportamentului și problemelor de sănătate la tinerii din Republica Moldova”, realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Scopul studiului l-a constituit determinarea influenței expunerii la experiențe adverse (abuz, neglijare şi disfuncţionalităţi la nivelul familiei) în copilărie, cu urmări directe asupra comportamentelor și problemelor de sănătate, în perioada primilor 18 ani de viaţă ai tinerilor din Republica Moldova, inclusiv studenți ai instituțiilor de învățământ superior.
Studiul arată că majoritatea respondenților, studenți universitari din Republica Moldova (59.6%), au  avut una sau mai multe experiențe adverse în primii 18 ani de viață. Printre băieți, acestea sunt ceva mai răspândite (62.4%), față de 57.8% fete, dar tind sa aibă un caracter mai episodic, pe când printre fete, acestea mai frecvent au caracter repetat. Cele mai frecvent raportate tipuri de evenimente negative din copilărie au fost abuzul psihologic/emoțional (16.7% fete și 12.3% băieți), neglijarea psihologică a nevoilor de bază (13.8% fete și 11.5% băieți), precum și fenomenul de „normalizare” a abuzului fizic cu scop de disciplinare, declarat de circa 2.5 ori mai frecvent decât abuzul fizic.

“Violenţa faţă de copii și femei rămâne a fi o problemă actuală pentru majoritatea ţărilor, inclusiv pentru Republica Moldova. Ca răspuns, în țara noastră în decursul ultimilor ani s-au efectuat o serie întreagă de pași constructivi pentru a reduce fenomenul, începând cu perfecționarea cadrului legal și normativ în domeniu și continuînd cu fortificarea cooperării intersectoriale pentru a asigura implementarea masurilor eficiente de prevenție și de răspuns la acest fenomen. La fel,  prin intermediul Strategiei pentru protecţia copilului pe anii 2014-2020, realizăm o serie de măsuri complexe de prevenire a abuzului”, a menționat  ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

“Este extrem de importantă colaborarea intersectorială pentru obținerea rezultatelor propuse în domeniul protecției copilului, în contextul realizării de către Republica Moldova a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care sunt în concordanță cu Politica europeană în domeniul sănătății și sunt reflectate în legislația națională a țării. Studiul  include evoluțiile actuale privind starea de sănătate atât fizică, cât și mentală a tinerilor din Republica Moldova, oferind inclusiv recomandări pentru faza de implementare a politicilor în domeniu” a menționat șeful Biroului OMS în R. Moldova, Haris Hajrulahovic.

spot_img

Articole asemănătoare

Oare ce fac românii de sărbători și în anul acesta?

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar românii și-au conturat deja planurile pentru perioada festivă ce se anunță. Potrivit celor mai recente cercetări realizate de iSense Solutions, descoperim ce tradiții mai respectă aceștia, dar și cum a afectat creșterea prețurilor bugetul alocat pentru această perioadă.

Cum va funcționa metroul cu ocazia Zilei Naționale a României

Metrorex informează că în perioada 30.11.2023 – 03.12.2023, circulația trenurilor de metrou se va desfășura conform graficelor aprobate pentru weekend și sărbători legale, la un interval de 10 minute, pe toate magistralele de metrou.

Trei echipe canine ale Poliției de Frontieră au trecut cu succes examenul de dresaj. Galerie foto

Trei echipe canine, care își exercită activitatea de serviciu la Sectoarele Poliției de Frontieră Ungheni, Tudora și Basarabeasca au trecut cu succes examenul de absolvire a cursului specializat în dresaj canin, organizat în orașul Hermanice, Republica Cehă.

Promenada Mall anunță câteva exclusivități și invită la noi experiențe de shopping

Promenada Mall București anunță extinderea mixului de chiriași prin deschiderea a șapte noi magazine, dintre care două nume în premieră în România. De asemenea, calitatea experienței clienților se va îmbunătăți și prin mărirea și modernizarea spațiilor și noi concepte, în trei magazine emblematice.