Daniel Ioniță: România rămâne un susținător ferm al Republicii Moldova

Date:

Share post:

„România are o agendă clară în Republica Moldova și rămâne în continuare susținător ferm al Republicii Moldova pe calea sa europeană. Dorim ca prin acțiunile noastre să multiplicăm și să consolidăm progresele obținute până în prezent, să încurajăm derularea reformelor structurale, care sper să genereze un nivel de trai mai bun și stabilitate pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul recepției oficiale organizate, ca în fiecare an, de misiunea diplomatică cu prilejul Zilei Naționale a României, pe 1 decembrie a.c.

Diplomatul român a spus că ziua de întâi decembrie este sărbătoarea de suflet a tuturor românilor și reprezintă momentul împlinirii idealului de libertate, unitate și demnitate națională. Este aniversarea Marii Uniri, de la care au trecut, cu bune și cu rele, 99 de ani, transmite IPN. „Anul acesta este plin de semnificații istorice. La 21 noiembrie am sărbătorit împreună 100 de ani de la crearea Sfatului Țării, organism care a creat în mod democratic la, 27 martie 1918, revenirea Basarabiei la Patria Mamă, tot în acest an România a marcat zece ani de apartenență la UE. Întâi decembrie este ziua în care privim cu gratitudine spre trecut și cu speranță spre viitor. Anul acesta, sărbătorim împreună Ziua Națională în ajunul centenarului Marii Unirii, moment istoric de cea mai mare însemnătate, care a consacrat rolul României de promotor al păcii, justiției și dezvoltării”, a subliniat ambasadorul român.

Cei 99 de ani de Românie modernă au adus-o în fața provocărilor istoriei: a trecut prin război, prin dictatură stalinistă și regim ceaușist. Totodată, a avut și șansa uriașă de a-și recâștiga libertatea, în decembrie 1989, și de a se bucura de democrație, respect pentru drepturile omului și prosperitate. „Acum, la 99 de ani de la Marea Unire, putem vorbi cu încredere despre o Românie activă pe plan internațional, un stat membru al UE și NATO, profund ancorată în realitățile secolului 21, care are capacitatea de a furniza încredere și stabilitate în regiunea sa de apartenență geografică, inclusiv în Republica Moldova”, a mai spus ambasadorul roman.

Potrivit diplomatului, actualmente putem vorbi despre o realitate certă prin faptul că relațiile dintre România și Republica Moldova sunt speciale. „Alături de parteneriatul nostru strategic privilegiat, limba, istoria și tradițiile reprezintă liantul indisolubil al sprijinului permanent pe care îl oferim Republicii Moldova pe drumul său european”.

Daniel Ioniță, ca portavoce a României in R. Moldova,  este de părere că relațiile bilaterale se dezvoltă permanent, astfel încât nu este niciun domeniu, fie politic, economic, juridic sau social, fără să existe exemple reușite și de bune practici comune.

spot_img

Articole asemănătoare

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la …

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la ... Unde ? Pentru a afla răspunsul citim informațiile din materialul care urmează azi, la Infoanunț.

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la … Galerie foto

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la ... Pentru a afla unde și mai multe amănunte despre acest minunat eveniment, citim informațiile în cele ce urmează.