sâmbătă, iunie 10, 2023
29.1 C
București
spot_img

Exponatul lunii iunie este o sculptură, la Muzeul Teleorman. Cui aparține?

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, propune în perioada 1 – 30 iunie 2022, vizionarea, în cadrul  Exponatului Lunii Iunie, unei lucrări de sculptură aparținând artistul plastic Gheorghe Vartic.

Sculptura poartă denumirea „Victor” și a fost realizată în anul 1962. Semnătura sculptorului și anul se pot vedea pe bust, în partea dreaptă jos, iar în partea stângă are o ștampilă. Lucrarea a fost prezentată pentru prima dată publicului cu titlul „Portret de copil” în expoziția personală din anul 1966, în Foaierul Teatrului de Comedie din București.

Sculptura „Victor”, având înălțimea de 0,315 m, este confecționată din bronz patinat prin metoda cerii pierdute, se arată într-un comunicat informativ, emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Există mai multe busturi: unul a fost achiziționat de către stat, altele de diferiți colecționari și un exemplar a rămas în posesia sculptorului. Acesta din urmă a fost donat, după moartea lui, Muzeului Județean Teleorman de către surorile sculptorului, Maria Vartic și Ecaterina Ciofu-Vartic, împreună cu toată colecția personală.

Jurnalistul Romulus Boteanu, în anul 1984, scria: „Portretele de copii interpretate de sculptor (Gheorghe Vartic), alături de o distincție caracterologică, de candoare, de gingășie, de ingenuitate, reflectă o maturitate și o seriozitate a figurii, care îți rețin atenția cu insistență, ca un fel de ciudat memento. Să fie un ecou al propriei copilării a artistului, copilărie dramatic marcată de grozăviile războiului?”

Text și foto: Muzeul Județean Teleorman

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole