miercuri, februarie 8, 2023
-2 C
București
spot_img

Expoziție: 160 de ani ai Poștei Române

Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu Compania Naţională Poşta Română au organizat în Holul Central al muzeului din Calea Victoriei nr. 12, o expoziție aniversară care marchează împlinirea a 160 de ani de la înființarea Poștei Române și de activitate a acestei companii.

Expoziție: 160 de ani ai Poștei Române

Proiectul expozițional aduce în fața publicului principalele momente din istoria poștei, de la primele timbre poștale, la povestea surugiilor și a lucrătorilor poștali, se arată în comunicatul media primit spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Prin intermediul acestui eveniment deosebit sunt prezentate obiecte deosebit de valoroase din Colecția Filatelică a României, ca de exemplu pietrele litografice folosite pentru emisiunile precum următoarele:

Carol cu barbă și Carol cu favoriți, plăcile de tipar și colile de timbre din emisiunea Principatele Unite (1862-1864), matrițele pentru emisiunile Paris (1872) și București (1879), colile de timbre din emisiunile Carol I gravate și Carol I tipografiate și modelarele de culoare. De asemenea, pot fi admirate numeroase machete pentru emisiuni de timbre, cum ar fi Centenarul mărcii poștale (alături de modelare) Asistența PTT, Uzuale Efigie Regele Mihai (alături de modelare).

O importantă parte a expoziției este constituită de evoluția instituției poștale, ilustrată prin numeroase obiecte, cum ar fi un costum de surugiu original din secolul al XIX-lea și o replică realizată cu ocazia Centenarului mărcii poștale, alături de care putem vedea o machetă de stație poștală, precum și una de diligență.

Numeroase scene din viața surugiilor se văd prin intermediul tablourilor pictate de Nicolae Mantu și a litografiilor de secol al XIX-lea realizate de Auguste Bry.

Info Anunț: Vizitatorii pot admira, de asemenea, biroul folosit de personalul poștal în cadrul activităților complexe desfășurate în oficiile poștale, de la documentația specifică domeniului poștal, la corespondență (scrisori, cărți poștale).

Dincolo de ștampilele, dispozitivele pentru imprimarea timbrelor seci, a registrelor vechi, a tocului cu cerneală, aici sunt recompuse oficiile poștale din secolul XX. Este evident cum au evoluat comunicațiile, privind Charta telegrafo-poștală compusă de Direcțiunea Generală a Telegrafelor și Poștelor la 1873, care ilustra atât rețeaua poștală, pe cea telegrafică, precum și rețeaua de cale ferată.

Expoziția aduce în prim-plan inclusiv personalul poștal din urmă cu cinci decenii. Ea este reprezentată de numeroasele trofee de la competiția sportivă Marșul Factorilor Poștali, care continuă să se desfășoare până astăzi, fiind un moment de mare atracție și bucurie.

Info Anunț: Expoziția este deschisă până la 31 august 2022 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00.

Text: Filip Gheorghe

Foto: Secția Relații Publice și Marketing Cultural 

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole