Expoziție inedită de Dragobete. Cum văd copiii dragostea. Foto

Date:

Share post:

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman,  organizează în perioada 24 februarie – 24 martie 2023 expoziția de desene „Dragobetele – cap de primăvară”, se arată în comunicatul trimis pentru redacția Infoanunț.

NOU! Muzeul Judeţean Teleorman organizează în perioada 24 februarie – 24 martie 2023 expoziția de desene „Dragobetele – cap de primăvară”.

Expoziția este dedicată sărbătorii dragostei la români – Dragobetele – și cuprinde desene realizate de elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Alexandria și Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Alexandria sub coordonarea doamnei profesoare Cristina Mihaela Purcărea.

Calendarul Popular la 24 februarie

Sărbătorit în Calendarul Popular la 24 februarie, Dragobetele este identificat cu Zeul Cupidon, divinitate a dragostei în mitologia romană, sau cu Eros, zeul iubirii din mitologia greacă. Personificare a dragostei pătimașe, în mitologia românească este asociat cu Năvalnicul – perceput ca un fecior frumos și iubăreț, care le face pe tinerele fete să-și piardă mințile.

Sărbătoarea Dragobetelui este cunoscută în popor și sub denumirea de „Cap de primăvară”,  aflându-se în strânsă legătură cu întoarcerea păsărilor călătoare care revin, acum, la vechile cuiburi, pe care şi le îmbunătăţesc sau îşi fac altele.

Nu întâmplător poartă numele de „Cap”. Cuvântul are, pe de o parte, înţelesul de debut al primăverii şi, pe de altă parte, de simbol religios, în calendarul ortodox fiind prăznuită la 24 februarie „Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorulˮ.

Expoziţia „Dragobetele – cap de primăvară” se înscrie în cadrul proiectului „Miniexpoziții la muzeu”.

 

spot_img

Articole asemănătoare

Primele impresii despre o vizită de lucru în Regatul Belgiei. Cine, când …

Primele impresii despre o vizită de lucru în Regatul Belgiei. Cine, când ... Aceasta este tema pe care o dezvoltăm în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Expoziție fascinantă: IMPERIUL ROMAN. TEHNOLOGIA ÎNVINGĂTORILOR. Unde? Cât timp …

Expoziție fascinantă: IMPERIUL ROMAN. TEHNOLOGIA ÎNVINGĂTORILOR. Unde? Cât timp? De când până când?  La aceste întrebări răspundem în cele ce urmează.

Noul Cod silvic, promulgat de Ziua Pământului

Noul Cod silvic promulgat de Ziua Pământului. Despre aceasta vorbim în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Evenimente muzeale cu prilejul proiectelor naționale educaționale Școala altfel și Săptămâna verde. Unde?

Evenimente muzeale cu prilejul proiectelor naționale educaționale Școala altfel și Săptămâna verde. Unde?