Expoziție inedită de Dragobete. Cum văd copiii dragostea. Foto

Date:

Share post:

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman,  organizează în perioada 24 februarie – 24 martie 2023 expoziția de desene „Dragobetele – cap de primăvară”, se arată în comunicatul trimis pentru redacția Infoanunț.

NOU! Muzeul Judeţean Teleorman organizează în perioada 24 februarie – 24 martie 2023 expoziția de desene „Dragobetele – cap de primăvară”.

Expoziția este dedicată sărbătorii dragostei la români – Dragobetele – și cuprinde desene realizate de elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Alexandria și Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Alexandria sub coordonarea doamnei profesoare Cristina Mihaela Purcărea.

Calendarul Popular la 24 februarie

Sărbătorit în Calendarul Popular la 24 februarie, Dragobetele este identificat cu Zeul Cupidon, divinitate a dragostei în mitologia romană, sau cu Eros, zeul iubirii din mitologia greacă. Personificare a dragostei pătimașe, în mitologia românească este asociat cu Năvalnicul – perceput ca un fecior frumos și iubăreț, care le face pe tinerele fete să-și piardă mințile.

Sărbătoarea Dragobetelui este cunoscută în popor și sub denumirea de „Cap de primăvară”,  aflându-se în strânsă legătură cu întoarcerea păsărilor călătoare care revin, acum, la vechile cuiburi, pe care şi le îmbunătăţesc sau îşi fac altele.

Nu întâmplător poartă numele de „Cap”. Cuvântul are, pe de o parte, înţelesul de debut al primăverii şi, pe de altă parte, de simbol religios, în calendarul ortodox fiind prăznuită la 24 februarie „Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorulˮ.

Expoziţia „Dragobetele – cap de primăvară” se înscrie în cadrul proiectului „Miniexpoziții la muzeu”.

 

spot_img

Articole asemănătoare

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la …

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la ... Unde ? Pentru a afla răspunsul citim informațiile din materialul care urmează azi, la Infoanunț.

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la … Galerie foto

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la ... Pentru a afla unde și mai multe amănunte despre acest minunat eveniment, citim informațiile în cele ce urmează.