luni, septembrie 25, 2023
19.5 C
București
spot_img

Finanțare germană pentru infrastructura din Republica Moldova. Cine poate concura pentru obținerea fondurilor?

Guvernul Germaniei va aloca două milioane de euro pentru proiecte de modernizare a infrastructurii moldoveneşti. Cine poate beneficia de un astfel de proiect, care sunt criteriile de evaluare și participare, toate acestea au fost anunțate prin lansarea programului „Infrastructură Socială şi Eficienţă Energetică” pentru anul 2018, o continuare a programului finalizat în 2017, transmite IPN.

În perioada 2005 – 2017 a fost oferit R. Moldova un grant de 9,6 milioane de euro de către Ministerul de Dezvoltare şi Cooperare Economică al Republicii Federale Germania pentru diverse proiecte de infrastructură.

Julia Monar, ambasadoarea Germaniei la Chişinău, a spus că îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor este o mare responsabilitate socială, iar ajutorul trebuie să meargă acolo, unde va putea fi resimțit de un număr cât mai mare de oameni.

Diana Hedrich, manager de proiecte-secția dezvoltare regională și urbană în cadrul Bănci germane KFW, şi-a exprimat speranţa că finanțarea va contribui la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile din Republica Moldova.

Directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale, Mircea Eșanu, a spus că la baza prelungirii programului a stat, probabil, reușita celorlalte proiecte cu donatorul german, dar și reușitele pe alte proiecte sociale pe care Fondul le are în gestiune, cum ar fi grantul oferit de Guvernul României pentru renovarea grădinițelor, alte finanțări oferite de Banca Mondială și alți donatori.

La concurs vor putea participa comunitățile care nu au beneficiat anterior de surse financiare pentru lucrări de renovare în cadrul programului anterior. Valoarea maximă a granturilor oferite va fi de 75 de mii de euro pentru localitățile rurale și 150 mii euro pentru orașe. Beneficiarii de granturi trebuie să asigure și contribuția comunității de cel puțin 15% din valoarea proiectului pentru localitățile rurale și de 30% ­ în cazul localităților urbane.

Menționăm că, în perioada 2005-2017, au fost realizate 210 proiecte de dezvoltare comunitară în localităţile cu o populaţie de până la 20 de mii de locuitori din 20 de raioane.

Proiectele au urmărit dezvoltarea infrastructurii sociale (şcoli, grădiniţe, sisteme de canalizare şi aprovizionare cu apă potabilă, drumuri etc.) şi stabilirea parteneriatului între comunităţile de pe ambele maluri ale râului Nistru cu un accent pe folosirea eficientă a energiei şi utilizarea resurselor energetice de alternativă.

Formularele de aplicare pot fi expediate până pe data de 2 mai 2018, la adresa: office@msif.md.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Pixabay.com

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole