Iași are un frate de suflet, de ieri

Date:

Share post:

Duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale și la împlinirea a 173 de la nașterea lui Mihai Eminescu, primarul Mihai Chirica și o importantă delegație ieșeană au avut un program consistent de vizite și întâlniri cu parteneri din Municipiul Bălți din Republica Moldova.

Programul a început prin semnarea de către primarul Mihai Chirica și primarul Nicolai Grigorişin a acordului oficial de înfrățire dintre orașul nostru și Municipiul Bălți.

„Iașul este strâns legat de oraşele Moldovei lui Ştefan cel Mare prin istoria comună, tradiţii, limbă şi trăire românească și, pe acest fundament de nezdruncinat, ne propunem să aprofundăm schimburile culturale, economice, academice, sportive și turistice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Delegația ieșeană a depus apoi coroane de flori la bustul Poetului Național de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”; precum și la monumentul aflat pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale.

Grație consulului general al României la Bălți, Petrișor – Ionel Dumitrescu, delegația ieșeană a vizitat Universitatea de Stat „Alecu Russo”, acolo unde Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are o extensie universitară.

Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, i-a conferit primarului „Crucea Bălțeană”, cea mai înaltă distincție a eparhiei basarabene.

La toate aceste evenimente edilul ieșean i-a avut alături pe prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, academicianul Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor – filiala Iași, Adi Cristi, directorul Casei de Cultură a Municipiului Iași, Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipal „Regina Maria”, Carmen Cumpăt, directorul Spitalului Clinic de Recuperare, Gabriela Săndulescu, directorul Colegiului „Mihai Eminescu”, viceprimarul Cezar Baciu și Petru Movilă, administratorul public al Municipiului Iași.

„Mulțumesc partenerilor din Republica Moldova pentru găzduire, pentru prietenia pe care ne-au arătat-o și pentru întreaga deschidere de a construi noi și noi legături!”, a mai spus primarul Mihai Chirica, citat de Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași.

S-au împlinit fix 173 de ani de la naşterea “poetului nepereche”, Mihai Eminescu, autorul celui mai lung poem de dragoste, omologat de Academia Recordurilor Mondiale. 15 ianuarie este şi Ziua Culturii Naţionale, marcată prin diverse evenimente în întreaga țară.

spot_img

Articole asemănătoare

Ce-și doresc femeile?! La această întrebare răspunde…

Ce-și doresc femeile?! La această întrebare răspunde... Cine, unde și mai ales despre ce este vorba. Așa că ... mai multe amănunte în cele  ce urmează.

Cum arată încălțămintea pentru copii contrafăcută, reținută de inspectorii vamali. Foto

Iată cum arată încălțămintea pentru copii contrafăcută, reținută de inspectorii vamali, în imaginile pe care le redăm în articolul de azi, la Infoanunț.

Azi: Miercurea alarmelor!

Azi: Miercurea alarmelor! Având în vedere necesitatea informării populației cu privire la semnalele de alarmare acustice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a planificat...

Începe campania de primăvară… la curățenie! Unde?

Începe campania de primăvară... la curățenie! Unde? Despre aceasta vorbim pe larg în materialul care urmează.