Icoane făcătoare de minuni. Azi: Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă. Aceasta se gîsește în județul Argeș. Despre această icoană se știe că este vindecătoare de boli, apărătoare de rău, vindecătoare și împăciuitoare a celor învrăjbiți.
Nu se cunoaște cine a pictat icoana, dar stilul este unul mai degrabă de influență apuseană, după cum putem citi în Ghidul icoanelor făcătoare de minuni din România.
Legenda spune că la această icoană s-a rugat o mamă a cărei fiică era bolnavă, iar când a ajuns acasă a găsit fiica vindecată.
Mai multe informații și fotografii: click aici.
Istorie
Dar să privim un pic istoria acestui loc.
Cea de a treia biserica rupestră din judeţul Argeş este Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă, situată la 22 km de Municipiul Câmpulung – Muscel, pe valea Dâmboviţei, între satele Cetăţeni şi Cotenești. Iniţial a fost cunoscută sub denumirea de Schitul Cetăţuia Negru Vod, şi este construită pe o stancă înaltă, la o altitudine de 881 metri. De la şoseaua principală se poate ajunge la mănăstire pe o potecă îngustă, în mai puţin de o oră.
Ctitorul mănăstirii nu se cunoaşte cu certitudine. Se presupune că acesta ar fi fost voievodul Nicolae Alexandru Basarab, fiul lui Basarab I. Acesta apare în al treilea strat de frescă în naos. Tradiţia locală susţine că primul ctitor ar fi fost Negru Vodă. Biserica din peşteră, atribuită lui Negru Vodă a fost construită în secolul al XIII-lea, odată cu cetatea Câmpulung-Muscel, prima capitală a Ţării Româneşti.
Mai multe informații click aici.
Foto: Facebook