Cei care iubesc cărțile, cu siguranță, își vor dori o bibliotecă de vis.
”Nu există mobilier mai fermecător decât cărțile, chiar dacă nu le deschizi niciodată și nu citești nici măcar un cuvânt”, spunea scriitorul Sydney Smith, din secolul al XIX-lea.
Un raft plin de cărți adaugă un farmec instantaneu oricărei încăperi, fie că este vorba de o tâmplărie pe comandă sau de rafturi independente.
Am răsfoit arhiva House & Garden pentru a găsi cele mai inspirate modele de rafturi de cărți pentru living, dormitor sau birou.
De la modele moderne, la clasicele de la mijlocul secolului și la numerele de romane de spionaj care ascund uși ascunse, în această galerie există rafturi de toate tipurile pentru a inspira ceva la fel de intrigant ca și tomurile care le umplu.
Designerul de interior Pallas Kalamotusis, de la Studio Krokalia, a proiectat ea însăși tâmplăria personalizată pentru rafturile sale. Spațiul din partea de sus este păstrat în mod ingenios pentru a expune o colecție de antichități.
George Saumarez Smith și-a proiectat el însuși rafturile pentru a fi exact la înălțimea cărților sale, umplându-le cu cărți de arhitectură. Un fotoliu Howard este așezat în fața șemineului, deasupra unui covor francez care a aparținut bunicilor lui George.
Bibliotecile din casa antreprenorului în domeniul tehnologiei Rose Hulse au fost proiectate de Rose și construite de Brian Purnell de la Distinctive Country Furniture. Pereții în culoarea “Mossy Stone” de la Dulux creează un fundal rafinat. Tabloul de deasupra șemineului a fost cumpărat din Hamburg, unde soțul lui Rose, George, are un birou.
Este ceva atât de fermecător în legătură cu o abundență de cărți. Evitând tendința unei expuneri perfect armonioase, cu coduri de culori, biroul din această casă de familie proiectată de arhitectul Chris Dyson valorifică la maximum rafturile neobișnuite, de la biroul danez de epocă de la The Conran Shop, la raftul stivuibil (foto dreapta).
Text: Maria Lupu, arhitect
Foto: pinterest