luni, septembrie 25, 2023
19.5 C
București
spot_img

Implicarea activă a femeilor în viața politică, economică și socială, în creștere

O delegație a Republicii Moldova condusă de Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a participat în perioada 14 – 21 martie curent la sesiunea  a 60-a a Comisiei privind statutul femeii, cu tematica „Abilitatea femeilor și legătura către o dezvoltare durabilă”. Scopul sesiunii a 60-a a Comisiei ONU privind statutul femeilor (CSW) reprezintă punerea în aplicare a obiectivelor Agendei pentru dezvoltare durabilă – 2030. Inegalitatea de gen, violența împotriva femeilor și nerespectarea drepturilor femeilor în societate, cât și măsurile intreprinse la nivel de țară în eradicarea acestui fenomen sunt temele principale abordate în cadrul sesiunii. Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din R.Moldova, Stela Grigoraș, a menționat că participarea la acest eveniment constituie pentru țara noastră o certitudine a continuării eforturilor privind asigurarea egalității de gen și a drepturilor femeilor, se arată într-un comunicat de presă. “Implicarea activă a femeilor în viața politică, economică și socială este nu numai dreptul lor, dar și o pre-condiție pentru bunăstarea sporită a tuturor. Astfel, se observă o prezență mai largă a femeilor în diverse activități pentru care accesul lor a fost, anterior, limitat. Prin adoptarea Agendei de dezvoltare durabilă – 2030, Moldova a reiterat angajamentul privind asigurarea egalității de gen, la nivel național și internațional”, a declarat Stela Grigoraș. În acest context, Guvernul Republicii Moldova își asumă următoarele:

  • Elaborarea și aprobarea următorului program național privind asigurarea egalității între bărbați și femei, pentru următorii 5 ani în colaborare cu SDG.
  • Armonizarea legislației conform Convenției de la Istanbul pentru consolidarea multisectorială în prevenirea violenței în familie.
  • Optimizarea furnizării concediului pentru creșterea copilului și dezvoltarea infrastructurii pentru îngrijirea preșcolară și a educației.
  • Îmbunătățirea legislației în scopul de a asigura participarea deplină și efectivă a femeilor la toate nivelurile de luare a deciziilor în viața politică, economică și socială.
  • Prevenirea și interzicerea discriminării de gen în publicitate și mass-media.
  • Consolidarea rolului bărbaților și băieților în prevenirea și combaterea discriminării și a violenței împotriva fetelor și femeilor.

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole