sâmbătă, septembrie 23, 2023
21.8 C
București
spot_img

În atenția firmelor! A fost stabilit mecanismul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial

MFP stabilește, printr-un proiect de ordin al ministrului finanțelor publice, mecanismul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial de operatorii economici, conform Legii nr. 163/2018.

În acest context, se propune evidențierea distinctă, pe seama creanțelor, a sumelor reprezentând dividende repartizate în cursul exercițiului financiar.

Totodată, proiectul de act normativ stabilește termenul de depunere a situațiilor financiare interimare la unitățile teritoriale ale MFP, respectiv 30 de zile de la aprobarea acestora de către adunarea generală a acționarilor/asociaților, scrie Ordinea Zilei.

“Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, continuă să sprijine și să încurajeze mediul de afaceri prin măsuri de simplificare și debirocratizare. În acest scop, prin lege, s-a acordat posibilitatea de a opta pentru repartizarea trimestrială a dividendelor, ceea ce va permite flexibilizarea planificării bugetare atât pentru antreprenori, care vor beneficia astfel mai repede de profitul propriei afaceri, cât și pentru execuția cheltuielilor bugetare. În acest fel, se vor colecta și în timpul anului venituri bugetare provenite din impozitul pe dividende”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Proiectul de ordin este publicat pe site-ul MFP, la rubrica Transparență decizională și poate fi accesat AICI.

Astfel, proiectul de ordin prevede că entităţile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestrială de dividende, întocmesc situaţii financiare interimare formate din bilanţ şi contul de profit şi pierdere, iar aceste componente au aceeaşi structură cu cea aplicabilă situaţiilor financiare anuale întocmite conform prezentelor reglementări. Veniturile şi cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la începutul exerciţiului financiar până la finele trimestrului pentru care entitatea a optat să repartizeze dividende. Referatul de aprobare a proiectului subliniază că se propune ca suma corespunzătoare dividendelor să fie recunoscută printr-un cont distinct, respectiv contul 463 “Creanţe reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar”.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com / Ministerul Finanțelor Facebook

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole