Inaugurarea grădiniței din satul Mateuți, raionul Rezina

Date:

Share post:

România continuă să susțină Republica Moldova, prin programe care îi vizează în primul rând pe copiii și tineri din această țară, ei fiind un pilon important într-o societate deoarece vorbim, prin ei, despre viitor, evoluție, modernitate și desigur, prosperitate. 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat miercuri, 8 august 2018, la ceremonia de inaugurare a Grădiniței „Steluța” din satul Mateuți, raionul Rezina, renovată prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.

La eveniment au participat secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasievici, președintele Consiliului Raional Rezina, Eleonora Graur, primarul localității Mateuți, Angela Ursachi, primarul comunei Valea Seacă, județul Bacău, Ion Pravăț, alți reprezentanți ai autorităților publice locale, părinți și copii, se arată într-un comunicat media.

În acest context, Ambasadorul Daniel Ioniță a reiterat sprijinul constant pe care România  îl acordă Republicii Moldova: „Grădinița ”Steluța” din satul Mateuți este una dintre cele 845 de instituții preșcolare din Republica Moldova care au beneficiat de fondurile oferite de România prin „Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova”. Dorința noastră este ca, prin astfel de proiecte, standardele europene să intre în viața cotidiană a tuturor locuitorilor Republicii Moldova, indiferent de etnie, confesiune sau limba vorbită. Cetățenii se află în centrul preocupărilor noastre, iar programele noastre de asistență îi au pe aceștia drept beneficiari”.

Totodată, primarul comunei Valea Seacă din România și primarul Satului Mateuți din Republica Moldova au semnat un Acord de Înfrățire între cele două localități. Referitor la acest Acord, Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat: ”Legăturile dintre România și Republica Moldova sunt mai mult decât speciale și se bazează pe comunitatea de limbă, de istorie, de cultură și de tradiții. Susținerea parcursului european al Republicii Moldova este un obiectiv strategic susținut în mod constant de România. Profitați de relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, precum și de oportunitățile oferite de diversele programe transfrontaliere pentru a urmări consecvent acest obiectiv, care să se reflecte în bunăstarea cetățenilor”.

Lucrările de renovare și dotare a acestui edificiu au fost finanțate de Guvernul României cu aproximativ 140.000 euro, la care s-a adăugat contribuția locală de aproximativ 11.000 de euro, menționează aceeași sursă. Lucrările au vizat refacerea acoperișului șarpant, înlocuirea articolelor de tâmplărie, refacerea sistemul de încălzire și ventilare, refacerea rețelelor inginerești pe interior; rețelelor și echipamentului electric; rețelelor inginerești pe exterior rețelelor  de termoficare exterioare, amenajarea spațiilor de joacă. Capacitatea grădiniței este  de 75 de copii, cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani, iar în grădiniță lucrează circa 20 de persoane.

                                                                          Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: FISM

spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.