O familie din Găgăuzia are astăzi propria afacere de producere a mierii cu nuci, grație suportului UE

Date:

Share post:

Un cuplu din sudul Republicii Moldova a lucrat toată viața în străinătate, însă acum trei ani, cei doi au decis să revină acasă, la copii. Pentru a-și asigura existența, familia Cîvîrjic a înființat propria prisacă, în UTA Găgăuzia, cu suportul Uniunii Europene, unde au început să producă miere cu nuci.

Acum trei ani, soţii Gheorghe şi Tatiana Cîvîrjic au decis să revină din străinătate în satul natal Cazaclia din raionul Ceadîr-Lunga, pentru a fi alături de copii și rude. Nu au reușit să-și găsească un loc de muncă, motiv pentru care au decis să-și asigure pe cont propriu un venit decent și au procurat o mică prisacă de la un prieten. Astăzi, soții Cîvîrjic au peste o sută de stupi.

Anual, în R. Moldova se produc aproximativ 4 mii tone de miere. Societățile comerciale cumpără „aurul lichid” și îl trimit în străinătate. Statisticile arată că peste 85% din mierea moldovenească se exportă în țările Uniunii Europene. Datorită Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre RM și UE, în ultimii ani în Republica Moldova crește considerabil numărul apicultorilor și volumul de miere colectată. Doar în satul Cazaclia, din sudul Moldovei, sunt, în prezent, peste 30 de apicultori.

Spre deosebire de alți apicultori din regiune, care vând mierea societăților comerciale la preț angro, familia Cîvîrjic a ales o altă cale. Au întemeiat gospodăria țărănească GT „Civirjic Tatiana Fiodor. s. Cazaclia” și au început vânzarea mierii cu amănuntul în Moldova. Pentru aceasta familia a creat propriul brand, astfel încât pot vinde „aurul lichid” în borcănașe de sticlă sub formă de amforă, decorate cu pânză de sac. Exemplul lor a fost preluat ulterior de mai mulți producători din întreaga țară.

Întreprinderea își vinde în prezent producția sub denumirea de „Sweet Honey” — „Miere dulce”, subliniind astfel că mierea din sudul Moldovei este cu adevărat mai dulce decât mierea colectată în alte regiuni ale R. Moldova.

Pentru a crește vânzările, familia Cîvîrjic a lansat și producerea dulciurilor pe bază de miere, cum ar fi amestec de miere cu nuci, migdale, alune și fructe uscate.

„Nucile, fructele uscate și mierea sunt fiecare separat niște produse benefice pentru sănătate, însă dacă aceste ingrediente sunt combinate atunci obținem un produs delicios și nutritiv, care mai este și un mijloc excelent pentru creșterea imunității”, susține Tatiana Cîvîrjic, fondatoarea afacerii de familie.

În 2017, gospodăria țărănească a depus dosarul la un concurs de granturi organizat de programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), program finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, se arată într-un comunicat media.

Cu ajutorul grantului UE, în valoare de peste 5 500 mii de euro, precum și contribuției proprii, familia Cîvîrjic a procurat o linie de îmbuteliere automată a mierii cu o capacitate de 1000 de borcane pe zi, precum și un dispozitiv de ”cremare” a mierii.

„Aceste echipamente ne permit să producem paste de miere, miere cremă și alte produse din miere, care sunt la mare căutare, dar lipsesc pe piața noastră”, povestește Tatiana Cîvîrjic.

Tot din banii oferiți de UE, Tatiana Cîvîrjic a mai achiziționat o remorcă-platformă, proiectată și construită special pentru transportarea stupilor.

Și tot cu suportul UE, familia Cîvîrjic a reușit să mărească de câteva ori volumul de producție și să creeze trei locuri de muncă. „Sperăm că mierea cu nuci pe care o producem va deveni cartea de vizită a Republicii Moldova și va ajunge, în cele din urmă, pe piața europeană”, afirmă antreprenoarea în interviul acordat specialistului PR PNUD.

Tatiana Cîvîrjic este unul din cei 30 de antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, care au obținut granturi din partea Uniunii Europene în valoare de până la 18.500 de euro și au beneficiat de serviciile unor consultanți pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor în cadrul programului SARD.

                                                                                     Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: life-reactor.com

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.