Începând de azi putem vedea expoziția: Pe aripile polenizatorilor

Date:

Share post:

Începând de azi putem vedea expoziția: Pe aripile polenizatorilor. Unde și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Expoziția: Pe aripile polenizatorilor

Locația: Muzeul de Istorie Naturală, Sala Multimedia (Strada Cetății, nr. 1)

Perioada de desfășurare: 26.06-14.08.2024

Curatori: Maria Stănciugelu și Silviu Țicu

Valoare reprezentativă din punct de vedere istoric, documentar și științific

Colecțiile entomologice din patrimoniul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, secție a Muzeului Național Brukenthal, au o valoare reprezentativă din punct de vedere istoric, documentar și științific, atât la nivel național cât și la cel internațional. Acestea sunt printre cele mai vechi din România, primele piese fiind colectate în anul 1827.

Timp de peste 100 de ani, colecțiile au cunoscut o dezvoltare continuă, în primul rând datorată activității de colectare desfășurată de membrii Societății Ardelene de Științele Naturii (Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt), schimburilor cu specialiștii străini și donațiilor. În prezent, colecțiile de entomologie cuprind peste 260.000 de exemplare.

Despre … este bine să știm!

Polenizatorii sunt veriga vitală care susține viața pe Pământ, prin intermediul polenizării plantelor. În întreaga lume, există aproximativ 200.000 de specii de animale care acționează ca polenizatori iar 99,5% dintre acestea sunt nevertebrate. Polenizatorii asigură polenizarea a aproximativ 87% din totalul plantelor cu flori de pe glob. Pretutindeni, aceste mici creaturi oferă unul dintre cele mai critice servicii ecosistemice, menținând înfloritoare habitatele lumii.

Relațiile dintre plante și polenizatorii lor constituie unele dintre cele mai uimitoare exemple de coevoluție de pe pământ. În timp ce unii polenizatori sunt generaliști și pot vizita o multitudine de flori, mulți polenizatori au dezvoltat o preferință pentru anumite tipuri de flori și invers. Știați că majoritatea polenizatorilor prezintă o preferință pentru culoarea florilor? Astfel, albinele sunt cele mai atrase de albastru, fluturii de roz și roșu, muștele de galben și alb, gândacii și liliecii de alb iar colibri de roșu. În plus, fenologia florii, forma și oferta trofică pot influența tipurile de polenizatori care le vizitează.

În prezent ne confruntăm cu o criză a polenizatorilor ale căror populații se află într-un declin alarmant, atribuit fragmentării habitatelor, poluării cu pesticide și schimbărilor climatice.

Prin intermediul acestei expoziții temporare, vă invităm să vedeți și să cunoașteți polenizatorii din România dar și pe cei exotici.

Text și foto: PR MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL SIBIU Marketing & Comunicare

spot_img

Articole asemănătoare

Bunuri în valoare de 2.800.000 lei, reținute de inspectorii vamali. FOTO

Bunuri în valoare de 2.800.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.

EABM 2024: Cel mai mare Congres de medicină cardiovasculară organizat în România

EABM 2024: Cel mai mare Congres de medicină cardiovasculară organizat în România. Congresul Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică (EABM)

Atenție! Mesaje false în numele ANAF

Atenție! Mesaje false în numele ANAF! Iată că o nouă campanie de e-mail-uri false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă.

Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Când și mai multe amănunte în cele ce urmează.