Info: Expoziția etnografică „UNITATE ȘI DIVERSITATE ÎN COSTUMUL POPULAR ROMÂNESC”

Date:

Share post:

Info: Expoziția etnografică „UNITATE ȘI DIVERSITATE ÎN COSTUMUL POPULAR ROMÂNESC”.

Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Muzeul de etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș organizează la Arad expoziția „Unitate și diversitate în costumul popular românesc”.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 17 ianuarie 2024, ora 12.00, la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad în prezența conducerii și specialiștilor celor două muzee din Vestul țării.

Aici va fi lansat și filmul documentar

Cu prilejul deschiderii expoziției va fi lansat filmul documentar „Țesătoarea Maria Bun din Șicula”, care urmărește meșteșugul țesutului în toate fazele sale, de la urzit până la produsul final.

Filmul documentar este realizat de specialiștii Complexului Muzeal Arad, dr. Sorin Sabău și Nelu Scripciuc, în colaborare cu meșterul popular Maria Bun din Șicula. Filmul documentar etnografic va fi proiectat pe tot parcursul expoziției.

La eveniment sunt invitați elevii Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad (profesor coordonator dr. Diana Șimonca-Oprița), participanți și premiați la numeroase concursuri naționale pe teme de etnografie și folclor.

Alte date informative despre acest eveniment expozițional

Expoziția este deschisă publicului la Sala „Clio” în perioada 17 ianuarie – 4 februarie, de marți până duminică între orele 09.00-17.00 (ultima intrare la ora 16.00).

Expoziția cuprinde piese de port popular (costum bărbătesc, costum femeiesc, sumane) din patrimoniul etnografic al județului Arad – zona Valea Mureșului și al județului Caraș- Severin – zonele etnografice Valea Timișului, Valea Almăjului, culoarul Timiș-Cerna și Valea Nerei. Piesele etnografice expuse au vechime de cel puțin 100 de ani, remarcându-se prin ornamente specifice zonelor de proveniență.

Istoric

În zona etnografică a Văii Mureşului, cămaşa femeiască se numeşte „spăcel”. Este confecţionată din bumbac ţesut la război, iar ornamentele se găsesc pe mâneci, pe piept, guler şi „pumnari” (terminaţiile mânecilor). Pe piept are nasturi coloraţi, iar mânecile se termină cu dantelă. Motivele ornamentale de pe mâneci se numesc „tablă cu pui” şi sunt de culoare neagră, acelaşi motiv regăsindu-se şi pe „pumnari”.

Pe piept cămaşa este ornamentată în culori, motivul folosit fiind denumit „brânduşat”. Acelaşi motiv se întâlneşte pe părţile laterale ale cămăşii. Sub guler, de jur împrejur sunt realizate încreţituri.

Expoziția, deschisă publicului din Caransebeș cu prilejul ediției de anul trecut a Nopții Muzeelor la Muzeul de etnografie și al Regimentului de Graniță și prezentată la Arad pe parcursul lunii ianuarie, reprezintă o colaborare inedită între cele două instituții muzeale, din Caraș-Severin și Arad, prin care se valorifică patrimoniul etnografic, mai exact costumul popular autentic românesc.

Expoziția „Unitate și diversitate în costumul popular românesc” este deschisă publicului în perioada 17 ianuarie – 4 februarie, de marți până duminică între orele 09.00-17.00 (ultima intrare la ora 16.00).

TAXĂ INTRARE

11 lei – adulți
6 lei – pensionari
2 lei – preșcolari, elevi, studenți
1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

TAXĂ DE FOTOGRAFIERE / FILMARE
17 lei – taxă fotografiere
228 lei – taxă filmare.

Text și foto: PR

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.