INTERPOL: Republica Moldova are o poziție strategică între Vest și Est, fiind un jucător important în combaterea crimei internaționale

Date:

Share post:

Delegația Organizației Internaționale de Cooperare a Forțelor de Poliție – INTERPOL, prezentă a Chișinău, atrage atenția asupra poziției strategice pe care o are Republica Moldova între Vest și Est și asupra rolului important pe care îl joacă în combaterea crimei internaționale.

Probleme ale securității globale și interacțiunea dintre structurile polițienești și Organizația Internațională de Cooperare a Forțelor de Poliție – INTERPOL, au fost discutate joi de prim-ministrul Pavel Filip și președintele INTERPOL, Meng Hongwei.

Premierul a accentuat rolul important al OIPC INTERPOL pe plan internațional în facilitarea cooperării polițienești transfrontaliere prin schimbul eficient de informații, oferirea suportului analitic şi a asistenței tehnice și operaționale organelor de drept în combaterea criminalității internaționale.

Președintele INTERPOL  a spus că Republica Moldova este un membru important al organizației, cu o contribuție semnificativă în crearea bazei de date și a schimbului de informații, ocupând locul 17 printre țările-membre INTERPOL. Meng Hongwei a apreciat prestația bună a reprezentanților Republicii Moldova în cadrul Organizației și contribuția semnificativă la consolidarea parteneriatului, a șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, care este membru al Comitetului Executiv INTERPOL din partea continentului European și a șefului Comisiei de control al fișierelor, Vitalie Pîrlog.

De asemenea, a fost evidențiată disponibilitatea consolidării în continuare a colaborării dintre Guvernul Republicii Moldova și INTERPOL pentru asigurarea securității globale și regionale. Totodată, părțile au subliniat importanța dezvoltării colaborării dintre poliție și societatea civilă. „Când există o imagine bună a poliției în societate, este mai ușor să realizezi obiectivele programului de guvernare”, a spus Pavel Filip.

Totodată, președintele Interpol a constat că posibilitățile și capacitățile poliției diferă de la o țară la alta, subliniind importanța acordării ajutorului necesar pentru echiparea și instruirea structurilor polițienești. Printre principalele probleme de securitate la nivel global au fost menționate terorismul, criminalitatea transnațională și cea cibernetică.

Prim-ministrul Pavel Filip a specificat că în era tehnologiei informației, vulnerabilitățile în spațiul cibernetic devin tot mai mari, iar unele crime se fac chiar în fața computerului.  Premierul a accentuat necesitatea dezvoltării unui cadru legislativ potrivit și a informării populației despre riscurile din spațiul online. În această ordine de idei, oficialii s-au pronunțat pentru o cooperare mai eficientă în prevenirea riscurilor cibernetice.

Pavel Filip și Meng Hongwei au făcut, de asemenea, un schimb de opinii referitor la relațiile bilaterale dintre Moldova și China. Premierul a informat despre inițiativa unilaterală a Guvernului de a exclude obligativitatea vizelor pentru cetățenii chinezi, ceea ce va impulsiona relațiile economice dintre țări, precum și dezvoltarea turismului. Meng Hongwei a apreciat această inițiativă a Guvernului Republicii Moldova și a spus că turiștii chinezi sunt interesați să viziteze țara noastră, iar vinurile moldovenești și beciurile de la noi reprezintă puncte de atracție turistică.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Guvernul Republicii Moldova
spot_img

Articole asemănătoare

Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. Foto

Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Iată că s-a dublat numărul de cereri electronice de acces în zona de frontieră. Foto

Iată că s-a dublat numărul de cereri electronice de acces în zona de frontieră, în prima jumătate a anului 2024. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.

Mirra Andreeva și Elina Avanesyan dispută prima lor finală în circuit, la UniCredit Iași Open

Mirra Andreeva și Elina Avanesyan dispută prima lor finală în circuit, la UniCredit Iași Open. Finala de dublu va începe la ora 14.30, iar cea de simplu nu înainte de 17.00. Redăm în cele ce urmează parcursul finalistelor până în ultimul act.

Noi informații: Jaqueline Cristian s-a oprit în sferturi la UniCredit Iași Open

Noi informații: Jaqueline Cristian s-a oprit în sferturi la UniCredit Iași Open. După două ediții cu câte cel puțin o finalistă, în acest an România rămâne fără reprezentantă în fazele finale ale turneului WTA 250 UniCredit Iași Open