Invitație: 20 aprilie 1919 – ziua împlinirii dorinței de unire cu … Unde?

Date:

Share post:

Invitație: 20 aprilie 1919 – ziua împlinirii dorinței de unire cu … Unde? Aceasta este tema materialul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea  – Complex Muzeal organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Oradea, programul de educație muzeală 20 aprilie 1919 – ziua împlinirii dorinței de unire cu ȚARA, ce se va desfășura în perioada 2-30 aprilie 2024, orele 10.00 – 13.00, la Muzeul Orașului Oradea, fiind susținut de Dumitru Noane, muzeograf.

Istorie. Trecut, prezent și viitor

Finalul Primului Război Mondial a aruncat provinciile fostului imperiu austro-ungar într-o stare de dezordine socială. În aceste condiții, popoarele subjugate s-au mobilizat pentru ca – în ciuda situației grele ori tocmai profitând de aceasta – să-și desăvârșească lupta pentru obținerea independentei și a statutului de națiune de sine stătătoare.

Oradea a fost pentru românii transilvăneni locul care a declanșat, la 12 octombrie 1918, semnalul actului final al mișcării naționale – Proclamarea unirii cu ȚARA! Situația a fost amplificată și agravată însă de declanșarea revoluțiilor bolșevice în Austria și Ungaria.

În acest context, în ciuda deciziei de unire votată de românii adunați la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, românii din părțile vestice au trebuit să mai facă o ultimă jertfă în primăvara anului 1919, până să-și vadă visul cu adevărat împlinit.

Pentru bihoreni momentul împlinirii a venit în aprilie, odată cu înaintarea pe valea Crișului Repede, a unităților Armatei Române, conduse de generalul Traian Moșoiu. Astfel, la 20 aprilie – în duminica Paștilor -, acesta a intrat in Oradea aducând soarele libertății și pentru românii de aici.

Cui se adrsează acest program

Acest program se adresează în special elevilor din clasele V-XII, dar sunt bineveniți și alți orădeni dornici să cunoască istoria orașului în care trăiesc. Va cuprinde o expunere bazată pe imagini de epocă despre:

  • prezentarea situației politice și sociale din primăvara anului 1919
  • intrarea Armatei Române în Oradea
  • personalitatea gen. Traian Moșoiu.

Programări la tel: 0771/741.331. Taxă de participare: 10 lei/pers.

Text și foto: PR Muzeul Țării Crișurilor

spot_img

Articole asemănătoare

Eveniment: Salonul național de Arte Vizuale ,,Erotica” – Bârlad 2024

Eveniment: Salonul național de Arte Vizuale ,,Erotica” - Bârlad 2024. După o întrerupere de șapte ani, artistul și profesorul...

Nou: Colecția Muzeului Național Brukenthal va fi prezentată în Biblioteca Senatului din Roma

Nou: Colecția Muzeului Național Brukenthal va fi prezentată în Biblioteca Senatului din Roma. După ce în luna noiembrie volumul

Cum arată viața trăită în echilibru

Cum arată viața trăită în echilibru. Pentru a găsi răspunsul este nevoie de foarte multă muncă cu noi înșine, pentru că de aici pornește și tot aici se termină totul. 

Cum arată exponatul lunii PATINELE DE OS de la Muzeul Județean Teleorman

Cum arată exponatul lunii PATINELE DE OS de la Muzeul Județean Teleorman. Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman