Invitație! Lansare carte Arhitectul Anton Szallerbeck și stilul național românesc: Autor Mircea Pașca

Date:

Share post:

Invitație! Lansare carte Arhitectul Anton Szallerbeck și stilul național românesc: Autor Mircea Pașca.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Editura Argonaut, organizează un nou eveniment din seria Cartea lunii, care va avea loc joi, 8 februarie a.c., de la ora 17.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (Str. Aurel Lazăr nr.16).

Cu această ocazie va fi lansat volumul Arhitectul Anton Szallerbeck și stilul național românesc, autor Mircea Pașca, apărut la Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2023.

Ediție revăzută și completată cu noi informații și documente

Actuala carte dedicată arhitectului Anton Szallerbeck este o ediție revăzută și completată cu noi informații și documente inedite a volumului publicat în 2011 (Arhitectul Anton Szallerbeck, stil național românesc, școli greco-catolice în Oradea şi Beiuş), fiind un volum bogat ilustrat, cu imagini, fotografii de epocă, documente și proiecte originale.

Cartea prezintă raportul dintre stil – comanditar – arhitect; biografia și lista cu lucrările arhitectului Anton Szallerbeck; clădirea Şcolii Normale Române Unite din Oradea (Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”); Seminarul Tinerimei Române Unite din Oradea (în prezent spații ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”), Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” și Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB Cluj-Napoca, departamentul Oradea); Liceul Greco-Catolic de Fete din Beiuş; aripa nouă a Liceului Greco-Catolic de băieţi „Samuil Vulcan” din Beiuş; fosta stațiune montană Stâna de Vale; clădiri civile ale Bisericii Greco-Catolice; un album cu Biserici; vechiul Ștrand Municipal Oradea (dispărut); numeroase case și vile; clădiri care pot fi atribuite arhitectului.

Trei elemente s-au întâlnit în această carte: Episcopul Valeriu Traian Frenţiu şi Episcopia Română Unită de Oradea, care sunt comanditarul şi angajatorul arhitectului Anton Szallerbeck, şi maniera stilistică național-românească. Stilul naţional românesc, deşi era bine cristalizat în Regatul României, în Bihor nu a fost prezent până în 1926, iar în Oradea şi în judeţul Bihor nu a avut o pondere însemnată, comparativ cu alte modalităţi de expresie arhitecturală.

Cel mai important şi prolific arhitect care a proiectat…

Anton Szallerbeck este cel mai important şi prolific arhitect care a proiectat în stil național românesc în Bihor, iar Episcopia Română Unită din Oradea, deși nu a fost singurul comanditar care a preferat acest stil, a fost cel mai important.

Anton Iuliu Szallerbeck s-a născut la Bratislava (Slovacia) în 8 martie 1887, a făcut şcoala medie la Budapesta, iar apoi, Şcoala Superioară Regală de Stat pentru Industria Construcţiilor din Budapesta, la secţia de construcţii / arhitectură, pe care a absolvit-o în 1908. În 21 iunie 1912, a susținut examenul de capacitate al arhitecților constructori. Începând cu 1 iunie 1926, a fost angajat ca arhitect al Eparhiei Române Unite de Oradea. A murit la Oradea, în 27 decembrie 1960.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul: autorul volumului, dr. Mircea Pașca, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal și prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș, Prorector al Universității Oradea.

Intrarea este liberă!

Text și foto: Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024. Răspunsul îl aflăm dintr-un sondaj EUROCHAMBRES.

Start campanie de împădurire! Video

S-a dat startul campaniei de împădurire! Mai multe amănunte și o filmare, în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Mai multe întreprinderi sunt investigate de Fisc pentru insolvabilitate intenționată

Mai multe întreprinderi investigate de Fisc pentru insolvabilitate intenționată. Unde și mai multe amănunte despre subiectul dat, în cele ce urmează.

Ziua Internațională a Femeii, pe strune de vioară. Cine, unde, când? Foto

Ziua Internațională a Femeii, pe strune de vioară. Cine, unde, când? La aceste întrebări, răspundem în celel ce urmează.