Invitație la Simpozionul: 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan, prin intermediul Infoanunț. Unde? Când? Mai multe informații în cele ce urmează.
În data de 31 martie a.c. se împlinesc 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan (1841- 1907), prilej cu care Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea organizează un Simpozion dedicat cărturarului bihorean, care va avea loc marți, 2 aprilie, a.c., ora 17.00, la sediul muzeului vulcanian (str. Iosif Vulcan, nr. 16).
Despre eveniment, mai multe informații
Personalitatea și activitatea literară a lui Iosif Vulcan vor fi evocate de PSS Virgil Bercea, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, prof. univ dr. Blaga Mihoc, prof. univ. dr. Ion Simuț, conf. univ. dr. Florin Ardelean și dr. Ioan F. Pop.
„Iosif Vulcan a fost una dintre personalităţile remarcabile ale spiritualității românești din vremea sa, practicînd un activism cultural în care s-a angajat total, cu o consecvență rar întîlnită în mediul scriitoricesc.
Spirit iluminist și înflăcărat promotor literar, acesta a contrapus vicisitudinilor istorice redutele apărării limbii și ale creativității în diverse registre spirituale. De numele lui sînt legate mai ales două mari înfăptuiri care au marcat în moduri diferite evoluția ulterioară a întregii literaturi române: întemeierea revistei Familia și debutul lui Mihai Eminescu în paginile acesteia.
La care se mai pot adăuga, printre alte activități colaterale, și preocuparea pentru constituirea unui teatru de expresie românească în Transilvania, unul care să pătrundă în toate straturile sociale, dar și interesul pentru culegerea și valorificarea folclorului autohton.
Dincolo de pragmatismul său cultural, profund ancorat în datele istorice şi sociale ale acelei perioade, Iosif Vulcan a mobilizat, prin intermediul revistei Familia, mari rezerve de altruism şi generozitate pentru a-şi putea duce la bun sfîrşit proiectul de suflet al vieţii sale – limba şi literatura română”. (Ioan F. Pop).
Intrarea este liberă. Sunteți așteptați cu drag, după cum au menționat organizatorii la finalul comunicatului trimis spre difuzare redacței noastre.
Text și foto: PR Muzeul Tării Crișurilor