Liderii studenților din Europa se întâlnesc la Timișoara pentru a discuta despre educație

Date:

Share post:

În perioada 14-17 martie 2019 a avut loc, la Timișoara, cea de-a 37-a ediție a Convenției Europene a Studenților (European Student Convention 37). Aceasta este una dintre cele mai importante reuniuni din calendarul Organizației Europene a Studenților (European Students’ Union), după cum se arată într-un anunț informativ emis spre difuzare reacției noastre. În cele 3 zile pline de activități, aproximativ 100 de reprezentanți ai studenților din 40 de țări membre ale Spațiului European al Învățământului Superior (SEIS) au discutat cele mai importate subiecte de pe agenda educațională la nivel european.

Modelând viitorul prin politici publice

Având în vedere că România deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), singura federație reprezentativă a studenților din România la nivel internațional, a organizat acest eveniment cu suportul Ministerului Educației Naționale, al Universității Politehnica Timișoara și al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (LigaAC). Evenimentul s-a  desfășurat sub Patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Motto-ul acestei ediții este „Shaping the future through policies” (Modelând viitorul prin intermediul politicilor publice). Evenimentul și-a propus obiectivul de a aduce în atenție cele mai importante politici din domeniul educațional, care sunt pe masa decidenților la nivel european în această perioadă.

Invitați cu nume și renume

Deschiderea oficială a avult loc vineri, 15 martie a.c., la ora 11:00, în Sala mare a Senatului Universității Politehnica Timișoara, invitații fiind: Ligia Deca, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială a României; Gyula Cserey, Director Adjunct al Unității pentru Învățământ Superior din Comisia Europeană; Petru Andea, Secretar de Stat, Ministerul Educației Naționale; Ciprian Preda, Secretar de Stat, Ministerul Cercetării și Inovării; Nicolae Robu, Primarul Municipiului Timișoara; Liviu Cădariu, Prorector, Universitatea Politehnica Timișoara; Mădălin Bunoiu, Reprezentant Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior; Marilen Pirtea, Membru al Biroului Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior; Adam Gajek, Președinte, Organizația Europeană a Studenților.

20 de ani ai Declarației de la Bologna

Anul acesta se vor împlini 20 de ani de la semnarea Declarației de la Bologna, prin care s-au pus bazale procesului cu același nume și Spațiului European al Învățământului Superior. În acest context, reprezentanții studenților au susținut dezbateri și au efectuat analize împreună cu reprezentanți ai Comisiei Europene, ai universităților și cu alți actori din domeniu. Toți au vorbit despre obiectivele atinse până acum, care sunt cele care nu s-au bucurat de succes, dar mai ales care ar urma să fie, din perspectiva studenților, viitorul SEIS și ce măsuri sunt necesare în această direcție, menționează aceeași sursă.

Subiecte de mare actualitate

Aici au fost discutate subiecte actuale precum Inițiativa Universităților Europene, care urmează să se materializeze începând cu următorul an universitar, Convenția Globală pentru recunoașterea actelor de studiu sau Campania Globală pentru Educație, care reprezintă o nouă inițiativă pentru a crea o rețea de actori implicați în domeniul educației la nivel mondial. Nu în ultimul rând, s-a vorbit despre alegerile pentru Parlamentul European, precum și despre solicitările studenților față de viitorii europarlamentari.

Concluzie

Acest eveniment a fost, în același timp, o ocazie unică pentru studenții din toate colțurile Europei care au reușit să descopere frumusețea orașului de pe Bega. De altfel, în ultima zi a Convenției, aceștia au vizitat toate locurile pitorești din Timișoara, în cadrul unei călătorii cu tramvaiul turistic, moment oferit cu mare drag de către Primăria Municipiului Timișoara.

Scurt istoric

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 19 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 105 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Foto: Pixabay

spot_img

Articole asemănătoare

Foto: Cartușe, un pistol și un act falsificat, descoperite la controlul din Aeroportul Chișinău

În Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului special polițiștii de frontieră au depistat cartușe, un pistol și un act falsificat. Documentați pe cazul dat sunt trei cetățeni străini.

Expoziția „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE” merită văzută!

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă prezintă expoziţia cu caracter temporar „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE”, ce va fi vernisată sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235.

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.