În fiecare an, la 28 august, după calendarul Iulian (de stil vechi), creștinii ortodocși sărbătoresc „Adormirea Maicii Domnului”.
Duminică, peste o sută de sate, precum și municipiul Ungheni și Soroca, orașele Cimișlia, Telenești și Drochia sărbătoresc hramul Bisericii și al localității, relatează news.ungheni.org.
Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică celebrată pe 15 august, în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume.
Potrivit scrierilor apocrife despre Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Ea nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri (exact ca Isus din Nazaret). Cei care au fost martorii acestui miracol au fost ucenicii lui Isus și prietenii Sf. Maria.
Creştinii ortodocşi de stil vechi, sărbătoresc duminică, 28 august, „Adormirea Maicii Domnului”, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare. Postul s-a încheiat în Republica Moldova, astfel încât se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri.
Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare creștină care împletește obiceiurile religioase și tradițiile populare, o sărbătoare cu multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi, dar înainte de toate – o sărbătoare de tristeţe, căci se cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria.
Text: Filip Gheorghe
Foto: unica.md