Medicii de la ”Primăvara Dermatologiei Ieșene”au venit cu idei, soluții și tratamente, pentru trei afecțiuni des întâlnite

Date:

Share post:

”Primăvara Dermatologiei Ieșene” a debutat cu trei afecțiuni (psoriazisul, dermatita atopică și urticaria cronică acută), des întâlnite în rîndul copiilor, dar și adulților. Soluții, idei și tratamente.

Noutățile în dermatologie, cu accent pe tratamentele inovatoare în ceea ce privește psoriazisul, dermatita atopică și urticaria cronică acută, au fost principalele subiecte care au deschis cea de-a XI-a ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene (PDI), manifestare națională cu participare internațională, organizată de către Asociaţia Dermatologilor din Moldova (ADEM), sub egida UMF „Grigore T. Popa”, a Societății Române de Dermatologie, a Societății de Medici și Naturaliști, a Colegiului Medicilor și Farmaciștilor și a Spitalului Clinic CF.

Vestea bună a fost dată de către secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, președintele Comisiei de Dermato-venerologie din cadrul Ministerului Sănătății, care a anunțat că România dispune, pentru cele trei afecțiuni grave de cele mai moderne tratamente la nivel mondial și acestea sunt GRATUITE pentru bolnavii asigurați, care îndeplinesc cerințele protocoalelor în rigoare.

Cele trei afecțiuni sunt foarte întâlnite nu doar în rândul adulților, ci și al copiilor, România ocupând o poziție ”nedorit” superioară, în clasamentul european al acestor boli.

În ceea ce privește psoriazisul, de exemplu, peste 400.000 de persoane sunt afectate, ceea ce înseamnă o rată de 4,99 la sută din populație, față de media europeană de 2-4 la sută.

Dermatita atopică afectează, în mod special, prima copilărie, dar poate debuta la toate grupele de vârstă. Se estimează că 60 % din cazuri apar înainte de primul an de viață și până la 85 % din cazuri până la 5 ani. Specialiștii apreciază că 10-20 % dintre copii și 1-3 % dintre adulți suferă de dermatita atopică, iar prevalența bolii este în continuă creștere, mai ales în țările dezvoltate.

 Ca factori generatori de boală trebuie amintit aerul, produsele de îngrijire folosite greșit, alimentația, stresul. Persoanele cu rinită sau conjunctivită alergică, cele care au pielea foarte uscată pot fi candidați perfecți la dermatita atopică. Statistic vorbind, afecțiunea este mai frecventă la persoanele cu ochi albaștri, cu pielea albă și părul blond, dar nu este obligatorie apariția bolii”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu, fondatorul ADEM și președintele PDI.

Un amănunt foarte important, adus în discuție, l-a reprezentat calitatea vieții bolnavului, „aspect de care ne preocupăm de puțin timp, să fie doar vreo 15 ani. Până atunci eram atenți la diagnosticul corect și tratamentul adecvat, însă am constatat că nu este suficient, după cum a spus, în același context, dr. Brănișteanu.

Într-adevăr, bolile dermatologice, în special cele trei aduse în discuție, la PDI, afectează grav viața pacientului, care se poate simți marginalizat, exclus din medii social și poate avea probleme inclusiv la locul de muncă.

La copii, din cauza uneia dintre aceste afecțiuni, poate apărea acel fenomen periculos de bullying, cu urmări foarte grave asupra situației școlare și pregătirii ulterioare, fără a mai aminti de efectele psihologice ale marginalizării.

„Sunt aspecte foarte importante la care am început să fim atenți, nu doar la tratamente și diagnostice. Pielea este un organ complex, are o endocrinologie și o imunologie proprie și foarte complexă, iar o afecțiune dermatologică ascunde, de obicei, și alte boli cum ar fi cele respiratorii ori cardiace sau poate aduce complicații în aceste zone, inclusiv renale”, a subliniat academicianul Călin Giurcăneanu, președintele SRD.

PDI 2022, prima manifestare medicală din Iași care s-a desfășurat în format fizic, a adus informații de ultimă oră, produse lansate în premieră și discuții ai căror beneficiari vor fi și de acestă dată bolnavii.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: PDI 2022

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.