Ministerul Finanţelor Publice instruieşte operatorii economici în domeniul ajutorului de stat

Date:

Share post:

Ministerul Finanțelor Publice din România, prin Școala de Finanțe Publice și Vamă (SFPV), vine în sprijinul operatorilor economici care vor să aplice pentru obținerea unor finanțări prin H.G. nr. 807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie. În acest sens, vor fi organizate în luna august mai multe sesiuni de pregătire, după cum urmează:

  • săptămâna 1: 13 -14 august;
  • săptămâna 2: 20 – 23 august;
  • săptămâna 3: 27- 30 august.

Operatorii economici interesați trebuie să completeze formularul anexat și să îl trimită la adresa de e-mail scoaladefinante@mfinante.gov.ro. Programarea participanților va fi realizată în ordinea solicitării, urmând ca SFPV să comunice data și ora la care se va organiza instruirea. În cazul în care unii operatori economici vor solicita să participe la o a doua sesiune, ei vor fi programați după cei care sunt la prima solicitare, în limita locurilor disponibile.

Fiecare operator economic va putea trimite la instruire maxim 2 reprezentanți, respectiv:

  • 2 persoane din partea societății aplicante

Sau

  • persoană din partea societății aplicante și cealaltă din partea societății consultante.

Sesiunile de instruire vor fi susținute de Direcția Generală Ajutor de Stat care va face o prezentare generală a prevederilor H.G. nr. 807/2014, a Ghidului solicitantului – Revizia 2, precum și a Ghidului de plată – Revizia 2. În plus, vor fi discutate câteva spețe generale, cu titlul de exemplu. Precizăm că în cadrul acestor întâlniri nu se vor analiza proiecte de investiții și nu se va stabili eligibilitatea acestora. Stabilirea eligibilității unui proiect de investiții se poate determina numai după depunerea Cererii de acord pentru finanțare, însoțită de documentele justificative, conform prevederilor legale, și doar după finalizarea procesului de analiză.

Ministerul Finanțelor Publice a modificat și a completat H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.

Principalele modificări se referă la:

  • diminuarea nivelului minim al investiției de la 10 mil. euro la 3 mil. euro;
  • modificarea mecanismului de depunere a cererilor de finanțare, acestea urmând a fi depuse în sesiune continuă;
  • renunțarea la selecția proiectelor pe bază de punctaj, fiind selectate acele proiecte care îndeplinesc criteriile și condițiile de eligibilitate;
  • simplificarea planului de investiții aferent proiectului;
  • posibilitatea demarării proiectului de investiții după depunerea cererii de acord pentru finanțare.

Obiectivul schemei de ajutor de stat instituite prin H.G. nr. 807/2014, cu modificările și completările ulterioare îl reprezintă dezvoltarea regională prin sprijinirea realizării investițiilor de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf.

Foto: Pixabay.com

 

 

 

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Primul spectacol imersiv Van Gogh la Iași. Foto

Primul spectacol imersiv Van Gogh la Iași va avea loc... Unde și în ce zi, la aceste două întrebări răspundem mai departe.

Conferința Internațională de Neurofeedback Aplicat (ACAN) are loc pentru prima dată în România. Când și unde?

Conferința Internațională de Neurofeedback Aplicat (ACAN) are loc pentru prima dată în România. Când și unde? La aceste întrebări răspundem în cele ce urmează.

Cupa de Bridge Contra 2024 se va deschide oficial pe 23 mai, la …

Cupa de Bridge Contra 2024 se va deschide oficial pe 23 mai, la ... Mai multe amănunte în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Studenți din 9 țări europene au dezbătut la UAIC despre importanța alegerilor europarlamentare

Studenți din 9 țări europene au dezbătut la UAIC despre importanța alegerilor europarlamentare. Aceasta este tema de azi.