Ministrul Chiril Gaburici invită firmele din EAU să investească în Republica Moldova

Date:

Share post:

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut miercuri o întâlnire bilaterală cu ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite, Sultan bin Saeed Al Mansouri, la care s-a discutat despre posibilitatea atragerii investiţiilor arabe în proiecte de infrastructură, agricultură, IT, transport aviar.

Oficialii au reiterat că relaţiile moldo-emirateze au un potenţial mare de dezvoltare și trebuie valorificat. Întâlnirea a avut loc în cadrul Forumului de afaceri moldo-emirian, care se desfășoară în perioada 9-10 mai, la Dubai.

Ministrul Chiril Gaburici a salutat semnarea, în ianuarie 2018, a Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică şi tehnică, care va sta la baza creării unei comisii interguvernamentale de colaborare economică şi va permite formarea grupurilor de lucru în diverse domenii concrete. Ministrul Economiei și Infrastructurii a menţionat că una dintre principalele priorități ale Guvernului Republicii Moldova este atragerea investiţiilor străine şi crearea unui climat de afaceri atractiv pentru investitori. În acest scop, au fost întreprinse un șir de reforme privind ameliorarea mediului de afaceri, și anume: reducerea numărului instituțiilor cu funcţii de control și a numărului de acte permisive, simplificarea procesului de raportare pentru agenții economici, crearea Ghișeului unic pentru eliberarea actelor permisive, acordarea cetățeniei prin investiție etc.

Ne dorim intensificarea cooperării comercial-economice și investiționale cu EAU și încurajăm companiile din Emiratele Arabe Unite să participe în activitatea zonelor economice libere, parcurilor industriale și parcului IT din Republica Moldova, care oferă condiţii atractive pentru investitorii străini. De asemenea, invităm companiile din EAU să participe la concursurile de privatizare a proprietății publice, unde vor fi expuse companii autohtone din diverse domenii”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În context, Chiril Gaburici a evidențiat sectoarele care s-au dezvoltat în ultimii ani și prezintă un interes sporit pentru investitorii străini, cum ar fi tehnologiile informaționale și automotive. Totodată, ministrul a îndemnat oamenii de afaceri din EAU să investească în domeniile cu oportunități mari de dezvoltare – transport avia, turism, agricultură, infrastructură.

La rândul său, ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite, Sultan bin Saeed Al Mansouri, a subliniat dezvoltarea remarcabilă a relațiilor bilaterale dintre Moldova și EAU, menționând interesul ambelor țări de a consolida cooperarea economică și comercială. „Acest interes s-a manifestat prin semnarea mai multor acorduri de cooperare, orientate spre dezvoltarea unor parteneriate mai productive între Moldova și EAU. Una dintre cele mai importante acțiuni a fost semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică și tehnică, care va duce relația dintre cele două state la un alt nivel”, a reiterat Sultan bin Saeed Al Mansouri.

Oficialul a exprimat deschiderea pentru consolidarea parteneriatului economic cu Republica Moldova şi interesul investitorilor arabi de a dezvolta parteneriate în domenii de interes comun, precum infrastructura, agricultura, turismul, sectorul IT și cel energetic. În context, Sultan bin Saeed Al Mansouri a invitat Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și oamenii de afaceri să participe la Expo Dubai 2020.

Autor: Sofia Filip
Foto: Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.

Cine se extinde în Spania, unde lansează al patrulea activ imobiliar, în valoare de 3,5 mil. dolari. Foto

MetaWealth, cea mai importantă platformă de investiții imobiliare fracționate, se extinde în Spania și lansează al patrulea asset din portofoliu.

Surprizele minunate de la Festivalul SFR

Vorbim în cele ce urmează despre minunatele surprize ale Festivalului SFR. Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc anunță lansarea celui de-al treilea număr al ziarului CineGazeta SFR.