Modernizată după standardele UE

Date:

Share post:

Legislația muncii din Moldova, modernizată după standardele UE

Peste 60 de participanți din partea autorităților publice, Confederației Naționale a Sindicatelor, Confederației Naționale a Patronatului, precum și experți naționali și internaționali în domeniul muncii, parteneri de dezvoltare și mediul de afaceri au participat la seminarul “Reforma legislației muncii” organizat de către Misiunea Înalților Consilieri UE în Republica Moldova în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În debutul evenimentului, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționat importanța ajustării legislației naționale la directivele Uniunii Europene pentru asigurarea securității sociale, precum și cea a îmbunătăţirii cadrului legislativ în domeniul muncii, vizând asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale ambelor părți în raporturile de muncă.

Reprezentantul Delegației Uniunii Europene, Fabien Schaeffer (ofițer programe), a subliniat importanța reformei legislației muncii pentru îmbunătățirea atractivității pieței muncii din Republica Moldova, precum și necesitatea asigurării dialogului social de nivel înalt în baza principiului compromisului în beneficiul tuturor angajatorilor și angajaților, se arată într-un comunicat de presă emis spre difuzare redacției noastre.

Potrivit lui Nijole Mackeviciene, Înalt Consilier UE în domeniul politicilor de ocupare a forței de muncă, Acordul de Asociere urmărește promovarea cooperării legislației europene a muncii și a condițiilor de muncă aferente, o mare parte a acesteia fiind legată de conținutul convențiilor OIM pe care Republica Moldova deja le-a ratificat, indicând necesitatea reformelor pieței muncii, asigurând în același timp echitatea pentru cei încadrați și cei aflați în afara pieței muncii, responsabilități potrivite pentru angajatori, reforme în domeniul educației și formării profesionale și eliminarea barierelor în calea ocupării forței de muncă.   

Discuțiile s-au axat pe situația actuală a legislației muncii în Republica Moldova, luând în considerare modificările recente ale Codului Muncii. Participanții la seminar au avut posibilitatea de a învăța din experiența lituaniană în domeniul legislației muncii, rolul partenerilor sociali în procesul de elaborare și implementare a legislației muncii, reglementarea contractelor de muncă și alte aspecte ale Codului Muncii, precum și rolul Inspectoratului de Stat al Muncii în implementarea prevederilor legislației muncii.

Ion Panfil

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.