Inițiativele legislative anunțate de Ministerul Justiției

Date:

Share post:

La Chișinău,

Ministerul Justiției propune decriminalizarea Codului Penal

Inițiativele legislative anunțate de Ministerul Justiției, propuse pentru a facilita activitatea de afaceri, au fost analizate în aceste zile de către Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip. Discuțiile au generat propuneri, obiecții și argumente pentru ajustarea proiectului de lege ce urmează să fie în curând promovat pentru aprobare.

Viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, a prezentat aspectele generale și viziunile în baza cărora a fost elaborat proiectul.

Modificările Codului Penal din ultimii ani au impus măsuri punitive, acestea împreună cu multiplele sancțiuni prevăzute de norme din Codul Fiscal, Vamal, constrâng excesiv condițiile pentru dezvoltarea afacerilor și duc la blocaje, ce reduc inclusiv din atractivitate pentru investitorii străini. Astfel, sunt propuse actualmente modificări în lege pentru anumite categorii de infracțiuni ușoare, cu scopul de a reduce pedeapsa și de a o exclude, se arată într-un comunicat de presă emis spre difuzare redacției noastre.

Totodată, sunt propuse remedii pentru ca agenții economici să poată recunoaște vinovăția pentru infracțiunea comisă, înlătura consecințele acesteia prin achitarea la buget a unor sancțiuni pecuniare.

Modificările mai vizează competențele organelor de control ce vor deveni organe constatatoare, restricții pentru efectuarea perchizițiilor, sechestrelor, reducerea sancțiunilor privative de libertate și creșterea celor pecuniare.

Participanții la discuții au salutat inițiativa și au formulat mai multe propuneri. La consultarea proiectului au fost prezenți autorii acestuia, membri ai Consiliului Economic, reprezentanții asociațiilor de business și ai instituțiilor statului – Serviciul Fiscal, Vamal, Protecției Consumatorilor, Uniunii Transportatorilor ș.a.

Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministru a luat naștere în anul 2011 și are 71 membri. Acesta este o structură consultativă fondată pentru a facilita interacțiunea dintre reprezentanții mediului de afaceri și formatorii de politici publice, reprezentanții autorităților centrale.

Misiunea acestei platforme de dialog interdisciplinar constă în dezvoltarea unui climat socio-economic sănătos, respectiv a unui mediu de afaceri nediscriminatoriu, transparent și favorabil investițiilor.

(Ligia Beatrice Vasilescu)

 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Articole asemănătoare

Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. Foto

Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Iată că s-a dublat numărul de cereri electronice de acces în zona de frontieră. Foto

Iată că s-a dublat numărul de cereri electronice de acces în zona de frontieră, în prima jumătate a anului 2024. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.

Mirra Andreeva și Elina Avanesyan dispută prima lor finală în circuit, la UniCredit Iași Open

Mirra Andreeva și Elina Avanesyan dispută prima lor finală în circuit, la UniCredit Iași Open. Finala de dublu va începe la ora 14.30, iar cea de simplu nu înainte de 17.00. Redăm în cele ce urmează parcursul finalistelor până în ultimul act.

Noi informații: Jaqueline Cristian s-a oprit în sferturi la UniCredit Iași Open

Noi informații: Jaqueline Cristian s-a oprit în sferturi la UniCredit Iași Open. După două ediții cu câte cel puțin o finalistă, în acest an România rămâne fără reprezentantă în fazele finale ale turneului WTA 250 UniCredit Iași Open