Inițiativele legislative anunțate de Ministerul Justiției

Date:

Share post:

La Chișinău,

Ministerul Justiției propune decriminalizarea Codului Penal

Inițiativele legislative anunțate de Ministerul Justiției, propuse pentru a facilita activitatea de afaceri, au fost analizate în aceste zile de către Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip. Discuțiile au generat propuneri, obiecții și argumente pentru ajustarea proiectului de lege ce urmează să fie în curând promovat pentru aprobare.

Viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, a prezentat aspectele generale și viziunile în baza cărora a fost elaborat proiectul.

Modificările Codului Penal din ultimii ani au impus măsuri punitive, acestea împreună cu multiplele sancțiuni prevăzute de norme din Codul Fiscal, Vamal, constrâng excesiv condițiile pentru dezvoltarea afacerilor și duc la blocaje, ce reduc inclusiv din atractivitate pentru investitorii străini. Astfel, sunt propuse actualmente modificări în lege pentru anumite categorii de infracțiuni ușoare, cu scopul de a reduce pedeapsa și de a o exclude, se arată într-un comunicat de presă emis spre difuzare redacției noastre.

Totodată, sunt propuse remedii pentru ca agenții economici să poată recunoaște vinovăția pentru infracțiunea comisă, înlătura consecințele acesteia prin achitarea la buget a unor sancțiuni pecuniare.

Modificările mai vizează competențele organelor de control ce vor deveni organe constatatoare, restricții pentru efectuarea perchizițiilor, sechestrelor, reducerea sancțiunilor privative de libertate și creșterea celor pecuniare.

Participanții la discuții au salutat inițiativa și au formulat mai multe propuneri. La consultarea proiectului au fost prezenți autorii acestuia, membri ai Consiliului Economic, reprezentanții asociațiilor de business și ai instituțiilor statului – Serviciul Fiscal, Vamal, Protecției Consumatorilor, Uniunii Transportatorilor ș.a.

Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministru a luat naștere în anul 2011 și are 71 membri. Acesta este o structură consultativă fondată pentru a facilita interacțiunea dintre reprezentanții mediului de afaceri și formatorii de politici publice, reprezentanții autorităților centrale.

Misiunea acestei platforme de dialog interdisciplinar constă în dezvoltarea unui climat socio-economic sănătos, respectiv a unui mediu de afaceri nediscriminatoriu, transparent și favorabil investițiilor.

(Ligia Beatrice Vasilescu)

 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Articole asemănătoare

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! ”

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! Despre aceasta vorbim în cele ce urmează. 

Știați că există o soluție spirituală pentru orice problemă?

Știați că există o soluție spirituală pentru orice problemă? Da, perfect adevărat. Despre aceasta vorbim în continuare.

Programul „Burse pentru elevii din mediul rural” se extinde la nivel național

Programul „Burse pentru elevii din mediul rural” se extinde la nivel național. Cea de-a noua ediție va oferi 30 de burse, fiecare în valoare de 5000 de lei/an școlar/elev

Important! Memorandum de Colaborare cu Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia. Foto

Important! Memorandum de Colaborare cu Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia. Mai multe amănunte în articolul de astăzi.