Raport ONU la Geneva

Date:

Share post:

Respectarea și promovarea drepturilor copilului în Republica Moldova

În perioada 18-19 septembrie curent, la cea de-a 76 sesiune a Comitetului ONU pentru drepturile copilului, a fost audiat raportul Republicii Moldova privind implementarea Convenției ONU cu privire la respectarea și promovarea drepturilor copilului.  Evenimentul se desfășoară în perioada 11-29 septembrie a.c., la Geneva.

Delegația Republicii Moldova, condusă de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, are în componență reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și ai Ministerului Afacerilor Interne, se arată într-un comunicat emis spre difuzare redacției noastre.

În cadrul sesiunii,  Stela Grigoraș a prezentat progresele Republicii Moldova în domeniul protecției copilului, în perioada 2009-2014, printre care: modernizarea sistemului de îngrijire a copiilor în situaţii de dificultate, eficientizarea sistemului de prevenire a separării de mediul familial, crearea unui sistem educațional eficient bazat pe principii de echitate, egalitate, diversitate și prevenirii discriminării, prevenirii şi reducerii ratei mortalităţii infantile şi a copiilor cu vârsta de pînă la 5 ani la domiciliu, sporirea ratei de cuprindere a copiilor de vârsta 3-7 ani în programele și instituțiile de educaţie timpurie, ajustarea sistemului de sănătate la standardele internaţionale şi europene de asistenţă a sănătăţii adolescenţilor şi tinerilor, prevenirea și combaterea violenței împotriva copilului, asigurarea condiţiilor necesare pentru creşterea şi educaţia copiilor în mediul familial și promovarea practicilor nonviolente în creşterea şi educarea copiilor.

Totodată, ministrul a subliniat și principalele priorități ale Guvernului în domeniul protecției copilului pentru următorii ani, printre care: consolidarea serviciului de sprijin familial, dezvoltarea modului de protecție a copiilor în situație de risc, dezvoltarea programelor de intervenție timpurie și creșterea numărului de servicii alternative îngrijirii, implementarea programului național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități 2017-2022, crearea serviciilor educaționale pentru categoriile vulnerabile de copii etc.

Membrii Comitetului ONU au subliniat că R. Moldova a înregistrat un progres considerabil în ultimiii 10 ani în domeniul protecției și promovării drepturilor copiilor și este un exemplu pentru țările din regiune.

Menționăm că la cea de-a 76 sesiune a Comitetului ONU privind  drepturile copilului participă reprezentanți din țările: Ecuador, Tadjikistan, Danemarca, Cipru, Koreea, Republica Guineea, Republica Vanuatu și Republica Moldova.

 

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată. Până nu de mult, căutam remedii de însănătoșire în diferite colțuri ale țării (România n.r.), pe la numeroși medici renumiți, cu diferite recomandări pe care le-am adunat în timp.

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu …

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu ... Pe 20 mai sarbatorim Ziua Mondiala a Albinelor, o ocazie perfecta pentru a recunoaste si aprecia contributia acestor miracole ale naturii la bunastarea noastra.

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul … Foto

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020”, la Muzeul ... Pentru a afla care este muzeul citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Foto

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Acesta este subiectul pe care îl dezvoltăm în continuare, azi, la Infoanunț.