No menu items!

Munca în condiții de izolare

Date:

Share post:

Potrivit prevederilor HG nr. 1091/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locurile de muncă, se consideră că un lucrător lucrează în condiţii de izolare atunci când nu are contact vizual şi comunicare verbală directă cu alţi lucrători, în cele mai multe cazuri pentru o perioada de timp mai mare de o oră, şi când nu este posibil să i se acorde ajutor imediat în caz de accident sau când se afla într-o situaţie critică.

Personalul care lucrează în condiţii de izolare trebuie să fie informat cu privire la:

  • a) manevrarea echipamentului de muncă, starea acestuia (fiabilitate şi accesibilitate);
  • b) riscurile de accidentare şi modul de acţiune în caz de apariție a acestora;
  • c) comportamentul adecvat în cazul producerii unei avarii sau al apariţiei unei situaţii           critice;
  • d) utilizarea echipamentului individual de protecţie;
  • e) primul ajutor;
  • f) utilizarea sistemului de supraveghere şi de legatură cu exteriorul.

Angajatorul va numi prin decizie o persoană cu atribuţii concrete care să supravegheze lucrătorii care își desfășoară activitatea  în condiţii de izolare.

De asemenea, pentru a se putea interveni în timp util în caz de accident sau avarie la locurile de munca în condiţii de izolare, acestea vor fi dotate cu mijloace tehnice care permit legătura cu persoana care asigura supravegherea:

  • a) constant automat (centrale de supraveghere, dispozitive de alarmare prin unde radio);
  • b) periodic automat (radio-telefon, telefon);
  • c) periodic prin intermediul unei persoane (apeluri telefonice, radio-telefon, cameră de luat vederi şi monitor).

În controalele pe care le vor efectua, inspectorii ITM vor verifica modul în care se respectă aceste prevederi şi în situaţia în care vor fi constatate deficienţe vor fi dispuse măsuri pentru remedierea acestora.

Nerespectarea reglementărilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, referitoare la amenajarea locurilor de muncă în condiţii de izolare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Pixabay.com

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Începând de azi: Salonul Imobiliar din Palas te așteaptă cu oferte de locuințe, dar și cu propuneri pentru

Începând de azi: Salonul Imobiliar din Palas te așteaptă cu oferte de locuințe, dar și cu propuneri pentru amenajarea casei tale și soluții de finanțare.

Expoziția „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și ateliere demonstrative pentru copii. Unde?

Expoziția de etnografie „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și ateliere demonstrative pentru copii. Unde? Sala de expoziții temporare și pedagogie muzeală (Palatul Cultural Arad - Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai. Vânzările în regim de "înscrieri timpurii" pentru România în 2025 au crescut, până la acest moment

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în …

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în ansamblul mixed-use Palas. JD Sports, unul dintre liderii globali în domeniul articolelor sportive...