Noi stele variabile pe cer cu numele Bârlad. Foto

Date:

Share post:

Noi stele variabile pe cer cu numele Bârlad. Mai multe amănunte în articolul care urmează, azi, la Infoanunț.

În perioada iulie 2023 – mai 2024 au fost descoperite, confirmate şi publicate alte 30 de stele variabile ce vor purta numele oraşului Bârlad. Pe lângă cele două stele deja cunoscute Barlad V1 şi Barlad V2, descoperite în 2019 şi 2023, în prezent numărul lor a ajuns la 32.

Rezultatele au fost obţinute cu ajutorul telescopului de cercetare ştiinţifică aflat în cupola Observatorului Astronomic de la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” din str. Republicii nr. 235. Informaţiile ştiinţifice sunt publicate pe platforma AAVSO (Asociaţia Americană a Observatorilor de stele Variabile).

Când a început povestea noilor descoperiri

Povestea noilor descoperiri a început acum aproximativ un an, când împreună cu Alexandru Dumitriu, român stabilit în Scoţia – Marea Britanie, membru în Astroclubul „Călin Popovici” din Galaţi, am realizat un program de fotometrie avansată, special conceput să detecteze variaţii de lumină foarte fină, de la obiectele studiate de noi, în locuri aleatorii de pe cer, în special în zone cu roiuri deschise de stele sau în Calea Lactee.

Scopul acestui program a fost iniţial de testare a echipamentului utilizat, în vederea detectării de tranzite de exoplanete (acele planete care se rotesc în jurul altor stele şi nu pot fi observate în mod direct de pe Pământ). În urma acestor teste am constatat că putem detecta o mulţime de stele variabile, în special pe cele din catalogul Gaia DR3, dar spre surprinderea noastră şi alte variabile noi care nu erau înregistrate la AAVSO.

10 tipuri de stele variabile

Sunt descoperite 10 tipuri de stele variabile: Delta Scuti, Slow Pulsating Blue Star, Beta Cephei, Eclipsing Algol, Gamma Doradus, Leri, Beta Lyrae, Hibride, Novă Rapidă şi Puls. Detaliile legate de aceste tipuri de variabile dar şi alte informaţii suplimentare sunt publicate pe site-ul AstroBârlad.

Rezultatele prezentate sunt rodul muncii intense din ultimul an pe un segment oarecum nou de cercetare pentru instituţia noastră şi anume fotometria: o ramură a astronomiei care se ocupă cu studiul fluxului de lumină a aştrilor din spaţiul cosmic.

Provocarea cea mai mare a fost conceperea unui soft care să analizeze simultan şi automat un număr foarte mare de stele din câmpul de observaţie şi în acelaşi timp să fie compatibil cu formatul imaginilor şi cu caracteristicile telescopului.

În plus…

Mai mult decât atât, programul accesează automat o bază de date online, de la telescoapele spaţiale, cum ar fi Gaia şi TESS, facilitând în acest mod confirmarea şi validarea noilor variabile descoperite.

Toate aceste rezultate au fost construite în timp prin diferite achiziţii atât din bugetul instituţiei noastre, cât şi din sponsorizări private, cum ar fi  compania S.C. Safir S.R.L. care a donat în anul 2022 telescopul Newton de 250 mm, folosit intens la ultimele descoperiri.

Estimăm ca pe viitor numărul stelelor cu numele Bârlad va fi mult mai mare, pentru că procesul de cercetare şi confirmare nu s-a încheiat încă. Mai sunt în analiză încă cel puţin 30 – 40 de alte noi stele variabile.

Informațiile au fost oferite de dr. Mircea Mamalaucă, director Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad și Dumitru Ciprian Vîntdevară, Muzeograf / Şef Secţie „Ştiinţele Universului şi ale Vieţii” Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.

Text și foto: PR MUZEUL „VASILE PÂRVAN” BÂRLAD

Foto deschidere: pixabay/generic

spot_img

Articole asemănătoare

Info: „Târg de oportunităţi de carieră în domeniul farmaceutic”, în acest weekend, la Palas

Info: „Târg de oportunităţi de carieră în domeniul farmaceutic”, în acest weekend, la Palas. Cei care sunt interesați de o carieră în industria farmaceutică...

Premii, la Gala Studenților UAIC

Premii, la Gala Studenților UAIC. Peste 80 de premii au fost acordate la Gala Studenților UAIC.

Municipiul Iași se află printre cele 10 orașe din România selectate pentru a deveni neutre climatic până în anul 2035

Municipiul Iași se află printre cele 10 orașe din România selectate pentru a deveni neutre climatic până în anul 2035.

Noul sistem de scanare cu raze X este operațional la Vama…

Noul sistem de scanare cu raze X este operațional la Vama... Mai mute amănunte în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.