Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Date:

Share post:

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.

Muzeul „Vasile Pârvan” și Consiliul Judetean Vaslui are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției „Artes Mechanicae“, semnată de artistul bucureștean Răzvan DRAGOȘ PETRIȘOR. Artistul este unul cunoscut la Bârlad, fiind de ani de zile implicat în organizarea Bienalelor N. N. Tonitza. De numele său se leagă realizarea cataloagelor bienalelor, dar și obținerea, cu prilejul ediției a II a, din anul 2018 a premiului pentru tineret.

Despre fascinanta expoziție

Expoziția prezintă o selecție de peste 40 de lucrări de grafică, realizate în ultimii ani, ilustrând necontenita cercetare creatoare a artistului. Vizitatorii pot descoperi în demersul artistic o continuare a seriei de lucrări „Artes mechanicae”, inițiată încă din anii studenției.

Tema aleasă presupune, fără îndoială, o cercetare amănunțită asupra conceptului de mecanism în artele vizuale transpus în tehnicile și manierele gravurii, cu predilecție spre tridimensionalitate.

Această serie de lucrări, din punct de vedere conceptual, reprezintă viziunea proprie asupra mecanizării, unde construcția elementelor antropomorfe înfățișează realitatea pe care o percepem cu toții, o realitate în care omul a ajuns dependent de tehnologie si de folosirea acesteia în viața de zi cu zi.

După cum afirma artistul „mecanismele caracterizează un alt ciclu de evoluție al omului, și au fost inventate pentru a ne face viața mai comodă. Fiind rezultatul creației noastre, mecanismele sunt dovada inteligenței omului, prin intermediul căreia acesta reușește să se redescopere.

Termenul „Artes mechanicae” și multe sensuri

Asemenea unui aparat mecanic care a pornit de la o idee și noi ca ființe am evoluat de la o simplă celulă, care, precum termenul „Artes mechanicae” ce capătă mai multe sensuri, s-a dezvoltat și a dat naștere tuturor formelor de viață de pe Pământ. Precum mecanismul, corpul nostru acționează ca un motor complex care ne permite sa executăm toate mișcările la care ne gândim”.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă 22 iunie, 2024, ora 11.00 la Muzeul Colecțiilor, Casa Sturdza, str. Vasile Pârvan nr. 4. Prezintă Conf. univ. dr. Zuzu Caratănase

Adresele la care se pot obținute informații privitoare la eveniment.

email:muzeuparvan@gmail.com

http://www.muzeulparvan.ro/  

http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

Director, Dr. Mircea Mamalaucă.

Text și foto: Muzeul „Vasile Pârvan”

 

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Fascinant! Magnificats aduce în Atrium 120 de pisici, iar 300 de căței vor putea fi admirați în gărdina Palas

Fascinant! Magnificats aduce în Atrium 120 de pisici, iar 300 de căței vor putea fi admirați în grădina Palas. Două competiții inedite au loc în acest weekend, la Palas: Magnificats aduce în Atrium 120 de pisici, iar 300 de căței vor putea fi admirați în parc.

Gala Zâmbet în dar 2024: generozitate și artă pentru copiii vulnerabili

Gala Zâmbet în dar 2024: generozitate și artă pentru copiii vulnerabili. A opta ediție a Galei Zâmbet în dar, organizată de Salvați Copiii Iași pe 20 septembrie, a reunit sute de invitați pentru a celebra generozitatea și binele.

„Noaptea cercetătorilor”: experimente distractive pentru copii și conferințe informale

„Noaptea cercetătorilor” revine în parcul Palas: experimente distractive pentru copii și conferințe informale cu cercetători și alte surprize.

Zilele Orașelor Înfrățite

Zilele Orașelor Înfrățite. După Forumul Orașelor Înfrățite, eveniment care a reunit, pe 23 și 24 septembrie 2024, în jur de 50 de primari din România și Republica Moldova.