Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Date:

Share post:

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.

Muzeul „Vasile Pârvan” și Consiliul Judetean Vaslui are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției „Artes Mechanicae“, semnată de artistul bucureștean Răzvan DRAGOȘ PETRIȘOR. Artistul este unul cunoscut la Bârlad, fiind de ani de zile implicat în organizarea Bienalelor N. N. Tonitza. De numele său se leagă realizarea cataloagelor bienalelor, dar și obținerea, cu prilejul ediției a II a, din anul 2018 a premiului pentru tineret.

Despre fascinanta expoziție

Expoziția prezintă o selecție de peste 40 de lucrări de grafică, realizate în ultimii ani, ilustrând necontenita cercetare creatoare a artistului. Vizitatorii pot descoperi în demersul artistic o continuare a seriei de lucrări „Artes mechanicae”, inițiată încă din anii studenției.

Tema aleasă presupune, fără îndoială, o cercetare amănunțită asupra conceptului de mecanism în artele vizuale transpus în tehnicile și manierele gravurii, cu predilecție spre tridimensionalitate.

Această serie de lucrări, din punct de vedere conceptual, reprezintă viziunea proprie asupra mecanizării, unde construcția elementelor antropomorfe înfățișează realitatea pe care o percepem cu toții, o realitate în care omul a ajuns dependent de tehnologie si de folosirea acesteia în viața de zi cu zi.

După cum afirma artistul „mecanismele caracterizează un alt ciclu de evoluție al omului, și au fost inventate pentru a ne face viața mai comodă. Fiind rezultatul creației noastre, mecanismele sunt dovada inteligenței omului, prin intermediul căreia acesta reușește să se redescopere.

Termenul „Artes mechanicae” și multe sensuri

Asemenea unui aparat mecanic care a pornit de la o idee și noi ca ființe am evoluat de la o simplă celulă, care, precum termenul „Artes mechanicae” ce capătă mai multe sensuri, s-a dezvoltat și a dat naștere tuturor formelor de viață de pe Pământ. Precum mecanismul, corpul nostru acționează ca un motor complex care ne permite sa executăm toate mișcările la care ne gândim”.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă 22 iunie, 2024, ora 11.00 la Muzeul Colecțiilor, Casa Sturdza, str. Vasile Pârvan nr. 4. Prezintă Conf. univ. dr. Zuzu Caratănase

Adresele la care se pot obținute informații privitoare la eveniment.

email:muzeuparvan@gmail.com

http://www.muzeulparvan.ro/  

http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

Director, Dr. Mircea Mamalaucă.

Text și foto: Muzeul „Vasile Pârvan”

 

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.