Nou! Sărbătoarea Recoltei 2024

Date:

Share post:

Nou! Sărbătoarea Recoltei 2024. Unde, când și cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează.

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, va organiza duminică, 13 octombrie, o inițiativă dedicată recoltei anului 2024!

Când?

Evenimentul Sărbătoarea Recoltei 2024 va avea loc între orele 10-16, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Participă 15 producători din județele Sibiu, Vâlcea și Vrancea, care vor fi prezenți cu legume, fructe și conserve gata preparate.

Opinie avizată

,,Vor fi producători din județul Sibiu dar și din județele vecine, iar produsele și conservele expuse vor fi pe toate gusturile: dulcețuri și siropuri, fructe și legume, must de mere, must de struguri, vin, produse lactate, prăjituri și plăcinte, dar și produse apicole, zacuscă și multe alte delicatese.

Prin prisma producătorilor și mai ales prin roadele muncii lor, vizitatorii vor putea să cunoască resursele locale și rețetele învățate din satele acestora de proveniență.

În cadrul evenimentului se vor desfășura și ateliere gastronomice pentru care se vor folosi legume în răsfăț: o ciorbă de fasole în pârgă și alte preparate în care legumele vor fi folosite din belșug: ardeiul capia, gogoșarul, vinetele și ceapa, toate ingrediente de bază care se regăsesc atât de des în preparatele tradiționale.

Vă așteptăm cu drag să vă bucurați de bogăția toamnei și de priceperea mâinilor muncitoare ale producătorilor și ale meșterilor!”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Și gastronomie tradințională

Ca de fiecare dată, din program nu va lipsi componenta gastronomică tradițonală, care va fi prezentă la ceas de recoltă cu preparate ca tocană de cartofi cu cârnați, tocană de noatin și zamă de fasole în pârgă, preparat gătit de către domnul Ciprian Anghel Ștefan, directorul general al Muzeului ASTRA.

Meșterii sunt cei care ne vor arăta cum putem să transformăm în resursă sustenabilă tot ceea ce produce pământul. Astfel, vizitatorii vor învăța să folosească sorgul pentru a face mături, într-un atelier meșteșugăresc interactiv. Acestea reliefează sezonul de toamnă meșteșugărească pentru gospodăria țărănească din județul Sibiu, dar și din nordul Olteniei.

Târgul de țară: grădină și peisaj

Evenimentul Sărbătoarea Recoltei 2024  se desfășoară în cadrul programului Târgul de țară: grădină și peisaj. Această inițiativă vine ca o expunere/ călătorie prin anul 2024, despre ce a însemnat programul Târgul de țară: grădină și peisaj  la Muzeul ASTRA și despre cum valorizăm aici, într-un mod constructiv, roadele din lunca muzeului.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

text și foto: PR Muzeul ASTRA

 

spot_img

Articole asemănătoare

Noii miniștri au depus jurământul la Chișinău

Noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție, la Chișinău. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.

Noua ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc

Noua ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc. Caravana Serile Filmului Românesc (SFR) ajunge, între 21-23 noiembrie 2024, la Râmnicu Sărat.

Invitație: Școala de Crăciun

Invitație: Școala de Crăciun. Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, atelierul Școala de Crăciun...

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova se alătură proiectului „BorderForce”. Foto

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova se alătură proiectului „BorderForce”. În perioada 12-14 noiembrie 2024, reprezentanții Poliției de Frontieră au participat la Viena, Austria, la evenimentul