Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Date:

Share post:

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.

Ministerul Culturii acordă 500.000 lei pentru creșterea patrimoniului cultural administrat de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu prin Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu.

Sesiunea de achiziții 2024 se va desfășura simultan în 3 muzee din România: MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Iași – cu un buget alocat de câte 500.000 RON pentru fiecare dintre instituții.

Toate detaliile privind Sesiunea 2024 sunt comunicate pe rețelele sociale și pe site-ul oficial brukenthalmuseum.ro.

Sistemul de participare și selecție este același ca în sesiunile precedente ale MNAC, care s-au dovedit a fi un succes incontestabil din toate punctele de vedere: claritate a criteriilor și a modului de întocmire a dosarului, probitate și transparență a selecției, realism al negocierilor, ducând la intrarea în colecțiile MNAC a unui număr total de 359 de lucrări.

Îi încurajăm pe membrii comunității artistice din România și din diaspora să considere participarea la sesiunea de achiziții opere de artă 2024.

Procedura se va derula în două faze distincte:

  1. selecția competitivă,

urmată de

  1. negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare (procedură distinctă de atribuire) cu fiecare dintre câștigătorii selecționați de Juriu.

Informații suplimentare

Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024 urmărește dezvoltarea colecției Muzeului de Artă Contemporană din Sibiu și, prin aceasta, creșterea patrimoniului cultural al României.

Achizițiile vor constitui un stimulent pentru producția artistică curentă, iar procedurile vor viza operele de artă originale, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparținând atât artiștilor de referință ai istoriei recente, din România sau diaspora, cât și tinerelor generații. Sunt de interes lucrări din toate mediile, care îndeplinesc criteriile formulate de specialiștii muzeului și analizate de către membrii juriului, și a căror stare de conservare și rezistență în timp permit depozitarea, expunerea, recontextualizarea și mobilitatea locală și transnațională.

Cui se adresează sesiunea de achiziții 2024

Sesiunea de achiziții 2024 este dedicată atât artiștilor originari din România, în viață, activi în țară sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani originari din România care au activat în țară sau în străinătate.

Sesiunea de achiziții 2024 stă sub semnul consolidării instituționale prin politicile de creștere, diversificare și valorificare a colecțiilor. Muzeul contribuie astfel la cercetarea și elaborarea istoriei artei contemporane din România, garantând publicurilor sale curente și viitoare accesul la un ansamblu complex de fenomene reprezentative pentru cultura vizuală a secolului 21.

CINE POATE PARTICIPA

Artiști vizuali originari din România, activi pe scena de artă contemporană, în România sau în străinătate, indiferent de mediul în care lucrează; sau moștenitorii unor artiști decedați, originari din România, care au activat pe scena de artă contemporană locală și internațională, indiferent de mediul în care au lucrat – în baza actului de succesiune cuprinzând mențiuni exprese în privința dreptului de apartenență asupra lucrării / lucrărilor ofertate la masa succesorală și a dreptului de suită legat de acestea. Lucrările propuse trebuie să reflecte în mod semnificativ practica autorilor acestora.

Detalii aici: https://www.brukenthalmuseum.ro/achizitii

 

spot_img

Articole asemănătoare

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră… Foto

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră... Unde anume, vom afla cititnd materialul care urmează.

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. FOTO

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. Unde? Când? La aceste întrebări răspundem azi în cele...

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României – micro-expoziție și recital extraordinar

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României - micro-expoziție și recital extraordinar. Azi, la Infoanunț.

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional Chișinău. Foto

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional ... Mai multe amănunte, azi, la Infoanunț.