Nou: Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești

Date:

Share post:

Nou: Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești. Despre aceasta vom relata în cele ce urmează.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a inaugurat vineri, 12 ianuarie 2024, la ora 15.00, Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, Elena FEDOROVICI, Președinte al Consiliului Judeţean Botoșani, Florin BUȚURA, Primarul Orașului Ștefănești, prorectori, decani, cadre didactice și studenți.  

Opinie avizată

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, a declarat: „Ne bucurăm că, într-un timp relativ scurt, am reușit să finalizăm lucrările de reabilitare și modernizare a acestei clădiri și că astăzi o putem inaugura. Cele zece stațiuni pe care le avem dezvoltă componenta de cercetare științifică, de practică studențească pentru doctoranzi, cercetători, profesori. În cazul acestei stațiuni, ne-am permis să-i dăm aerul pe care acest fost conac boieresc l-a avut cândva, împrejmuit cu viță de vine, cu pomi fructiferi, așa cum îi stă bine unei stațiuni care să îmbine știința, componenta didactică și cea socială. Avem în vedere să modernizăm și clădirea alăturată, unde să amenajăm spații de cazare pentru studenți și cadre didactice. Această stațiune, situată într-o zonă foarte frumoasă, poate să constituie încă un nucleu de cercetare științifică pentru comunitatea noastră academică.

Despre inaugurare

Inaugurarea a început cu o rugăciune de binecuvântare, rostită de Preasfințitul Părinte Episcop Nichifor BOTOȘĂNEANUL, delegatul Înaltpreasfinţiei Sale Părintele TEOFAN, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. 

Au mai luat cuvântul Elena FEDOROVICI, Președinte al Consiliului Judeţean Botoșani și Florin BUȚURA, Primarul Orașului Ștefănești.

Ceremonia s-a încheiat cu o reprezentație artistică susținută de formația „Fetele din Botoșani”. După încheierea evenimentului, publicul prezent a fost invitat să viziteze clădirea principală și să descopere stațiunea UAIC. 

Alte informații

Lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii principale din cadrul Staţiunii de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești a UAIC s-au derulat în perioada 22 noiembrie 2022 – 15 decembrie 2023. Valoarea acestor lucrări a fost de 2.639.260,14 lei, banii fiind primiți din fondul de rezervă al Ministerului Educației. Recepția lucrărilor a avut loc luni, 18 decembrie 2023, în prezența prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC. 

Istoric

Clădirea stațiunii, cunoscută ca fostul conac boieresc Cordescu, a aparținut inițial boierului Dimitrie Cordescu. După cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost preluat de autoritățile comuniste, fiind transformat în CAP, destinație pe care și-a păstrat-o până la Revoluția din 1989.

În anul 2007, conacul cu terenul și clădirile adiacente au fost achiziționate de UAIC, fiind transformate în stațiune de practică universitară.

Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu” se întinde pe o suprafață de 21.565 metri pătrați. Au fost înființate o cultură viticolă, o livadă și o cultură de căpșuni care vor contribui la asigurarea necesarului de fructe pentru cantinele universității.

În cadrul Staţiunii, studenții UAIC vor realiza observații privind biodiversitatea în Bazinul Mijlociu al Râului Prut. De asemenea, vor realiza și prelevări de probe în vederea efectuării de analize fizico-chimice și biologice, dar și alte proiecte ce vor fi dezvoltate.

Text și foto: Relatii Publice Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Serviciul de Marketing Educational, Evenimente si Imagine Academica

Foto deschidere: UAIC

Galerie foto: click aici

spot_img

Articole asemănătoare

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024. Răspunsul îl aflăm dintr-un sondaj EUROCHAMBRES.

Start campanie de împădurire! Video

S-a dat startul campaniei de împădurire! Mai multe amănunte și o filmare, în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Mai multe întreprinderi sunt investigate de Fisc pentru insolvabilitate intenționată

Mai multe întreprinderi investigate de Fisc pentru insolvabilitate intenționată. Unde și mai multe amănunte despre subiectul dat, în cele ce urmează.

Ziua Internațională a Femeii, pe strune de vioară. Cine, unde, când? Foto

Ziua Internațională a Femeii, pe strune de vioară. Cine, unde, când? La aceste întrebări, răspundem în celel ce urmează.