„Noul sistem bancar va crea oportunități noi pentru absolvenții UTM”

Date:

Share post:

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a avut în aceste zile o întâlnire cu studenții și profesorii de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), la care a explicat schimbările tehnologice majore prin care trece sectorul financiar-bancar pe plan internațional și impactul acestor schimbări asupra băncilor din Republica Moldova.

În acest context, guvernatorul R. Moldova a menționat că meseria de inginer în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor va fi și mai solicitată de băncile comerciale pentru modernizarea sistemelor IT, implementarea soluțiilor de deservire la distanță,  analiza datelor masive (”Big Data”), aplicațiile de inteligență artificială și altele.

„Piața financiară și bancară a cunoscut mai multe valuri de implementare a soluțiilor informatice. Acum asistăm la o nouă schimbare de paradigmă în sistemul bancar, dar și în alte industrii. Pentru a avea o carieră lungă, de succes, soclul de cunoștințe trebuie să fie cât mai solid, cu un ciclu complet și diversificat de preferință cu studii din alte domenii: economic, financiar sau de management. Astfel încât să nu fiți simpli prestatori de servicii sau executanți, ci să deveniți șefi de proiect, de întreprindere sau acționari ai propriilor afaceri”, a subliniat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a menționat că banca centrală privilegiază tinerele talente, oferindu-le noilor angajați posturi de muncă și stagii stimulante, instruiri și certificări specializate, condiții competitive și posibilitatea de a avansa în carieră. Potrivit lui, 10 la sută din angajații BNM sunt absolvenți ai UTM.

La rândul său, rectorul UTM, Viorel Bostan, a afirmat că intenționează să completeze curriculum la programele de studii conform cererii de pe piața muncii. În acest context, el a precizat că va solicita și suportul BNM pentru a o adapta la noile tendințe din sectorul financiar-bancar.

Întrevederea a continuat cu o sesiune de întrebări-răspunsuri. Șeful băncii centrale a menționat că urmare măsurilor întreprinse de BNM, sectorul bancar din țară este în prezent mai stabil și mai sigur, iar sub impulsul noilor acționari strategici băncile moldovenești vor accelera efortul de modernizare și vor oferi, în consecință, mai multe locuri de muncă inovatoare absolvenților UTM.

În final, Sergiu Cioclea a transmis Universității Tehnice din Moldova moneda din  seria „Știință și inovare”, lansată în 2017, decedată matematicianului „Vladimir Andrunachievici – 100 de ani de la naștere”. Menționăm că această întrevedere s-a înscris în cadrul Acordului de parteneriat semnat la începutul anului cu UTM.

spot_img

Articole asemănătoare

Primul spectacol imersiv Van Gogh la Iași. Foto

Primul spectacol imersiv Van Gogh la Iași va avea loc... Unde și în ce zi, la aceste două întrebări răspundem mai departe.

Conferința Internațională de Neurofeedback Aplicat (ACAN) are loc pentru prima dată în România. Când și unde?

Conferința Internațională de Neurofeedback Aplicat (ACAN) are loc pentru prima dată în România. Când și unde? La aceste întrebări răspundem în cele ce urmează.

Cupa de Bridge Contra 2024 se va deschide oficial pe 23 mai, la …

Cupa de Bridge Contra 2024 se va deschide oficial pe 23 mai, la ... Mai multe amănunte în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Studenți din 9 țări europene au dezbătut la UAIC despre importanța alegerilor europarlamentare

Studenți din 9 țări europene au dezbătut la UAIC despre importanța alegerilor europarlamentare. Aceasta este tema de azi.