O aplicație IT va contribui la modernizarea serviciilor publice

Date:

Share post:

 În aceste zile, specialiștii IT s-au întrunit în Capitala R. Moldova, la un atelier de lucru, pentru a concepe o aplicație care va permite colectarea opiniilor cetățenilor față de calitatea serviciilor publice. Astfel, instituțiile publice vor utiliza acest instrument inovativ pentru a vedea în ce măsură modul în care lucrează actualmente reflectă așteptările cetățenilor. Funcționarii vor putea utiliza sugestiile și recomandările pentru a ajusta modul de prestare a serviciilor publice, astfel încât acestea să fie concentrate pe oameni, se arată într-un comunicat de presă emis spre difuzare redacției noastre.

Atelierul este organizat de Laboratorul de Inovații Sociale din Moldova (MiLab) – proiect comun al PNUD Moldova și Cancelariei de Stat – în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) și se va desfășura timp de două săptămâni. Inițiativa este susținută de Guvernul Slovaciei.

“Aplicația, bazele căreia le punem astăzi, va contribui atât la identificarea problemelor care trebuie să fie abordate pentru îmbunătățirea calității serviciilor publice, cât și pentru evaluarea pașilor întreprinși de instituțiile publice pentru modernizarea serviciilor pe care le prestează”, a afirmat Valentin Guznac, Secretar General Adjunct al Guvernului Republicii Moldova.

Pentru a elabora un instrument cât mai eficient atât din punct de vedere al utilizatorilor, cât și cel al prestatorilor de servicii, experții MiLab au efectuat o serie de interviuri și discuții de tip focus grup în șapte oficii teritoriale ale CNAS situate în Chișinău, Ialoveni, Cahul, Bălți și Comrat.

Echipa de cercetare a analizat diverse aspecte ale experienței utilizatorilor, stabilind atitudinile, comportamentele și provocările respondenților atunci când sunt întrebați în ce măsură sunt satisfăcuți de calitatea serviciilor prestate.

”Cercetarea etnografică ne-a permis să înțelegem care sunt așteptările cetățenilor cu privire la modul în care trebuie să arate acest instrument, care trebuie să fie canalele de comunicare, cum această evaluare se va plia în procesele de operare interne în cadrul CNAS. Noi am lucrat cu oamenii în etate – aceasta fiind o categorie specifică în ceea ce privește accesul la informație, folosirea Internetului și serviciilor electronice.

Ideea de bază este că elaborând un instrument pentru acest grup noi vom putea cuprinde așteptările și celorlalte categorii de beneficiari”, a menționat Laura Grecu, președintele Casei Naționale de Asigurări Sociale.

În baza rezultatelor acestei cercetări, echipele de dezvoltatori trebuie să propună soluții. Participanții la atelier vor fi ghidați de mentori, iar un juriu profesionist va evalua la final soluțiile prezentate.  Echipa care va dezvolta cea mai bună soluție se va alege cu 10.000 de dolari SUA, acordați de PNUD Moldova. Premiul va fi acordat pentru dezvoltarea și implementarea soluției propuse. Inițial instrumentul va fi testat în cadrul oficiilor teritoriale ale CNAS, ulterior fiind integrat și în alte instituții.

Una din activitățile cheie ale Laboratorului de Inovații Sociale (MiLab), înființat acum trei ani, este asistența Guvernului în domeniul reformelor serviciilor publice și anume promovarea metodologiei centrate pe necesitățile, așteptările și opiniile beneficiarilor.

”Dezvoltarea soluțiilor în colaborare cu cetățenii și experimentarea cu diferite soluții stau la baza abordării noastre și după părerea noastră este o rețetă a guvernării eficiente”, susține Valeriu Prohnițchi, specialist politici la PNUD Moldova.

Prototipul instrumentului va fi elaborat în decurs de două săptămâni iar aplicația propriu-zisă va fi lansată în noiembrie 2017, se arată în același material de presă. (Ligia Beatrice Vasilescu)

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit

Redăm în cele ce urmează câteva precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit.

Afirmația zilei este despre starea de bine

Afirmația zilei este despre starea de bine. Ne trezim dimineața cu gândul ”vreau azi să fiu bine”. Ok, dar cine te împiedică?

Cursuri IT gratuite pentru …

Cursuri IT gratuite pentru ... Despre cine sunt beneficiarii, dar și inițiatorii acestei idei, în cele ce urmează.

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024. Răspunsul îl aflăm dintr-un sondaj EUROCHAMBRES.