Pachet social special pentru victimele deportărilor staliniste

Date:

Share post:

Victimele deportărilor staliniste vor beneficia de alocații lunare majorate până la 500 de lei și de o serie de facilități suplimentare, începând cu 1 septembrie curent. Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri un pachet social special pentru persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice, pentru a spori nivelul de protecție socială a acestora, inclusiv prin oferirea unor servicii medicale de tratament și recuperare.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că aceste lucruri se întâmplă în ajunul zilei de 6 iulie, când vor fi comemorate victimele deportărilor staliniste. „Mulțumesc tuturor celor care au muncit la elaborarea acestor proiecte. Este important pentru acești oameni care au trăit într-o perioadă când viața a fost prea dură cu ei”, a spus Pavel Filip.

Alocațiile lunare acordate victimelor reabilitate ale represiunilor politice vor crește de la 100 până la 500 de lei. În acest scop, în anul curent din bugetul de stat vor fi alocate 13 milioane de lei.

De asemenea, pachetul social include servicii medicale suplimentare celor prestate în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, care vor permite monitorizarea în dinamică a stării de sănătate a victimelor represiunilor politice și depistarea precoce a unor boli condiționate de factorii de risc la care acestea au fost suspuse. Astfel, victimele deportărilor vor avea posibilitatea să beneficieze anual de un examen medical profilactic gratuit, inclusiv cu efectuarea investigațiilor de laborator, dar și de un tratament de reabilitare la spitalul Guvernului.

Totodată, anual, aceste persoane va putea procura bilete de tratament la sanatoriu cu o reducere de 3.250 lei, ceea ce constituie 50 la sută din costul biletului. Actualmente, statul achită 30 la sută din prețul foilor de tratament la sanatoriu. Costul implementării acestor măsuri se estimează la circa 430 de mii de lei. În același timp, victimele deportărilor vor primi legitimații de tip nou.

Autor:Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 8000 de deportați, care primesc în acest an un ajutor material în valoare de 1000 de lei, cu 300 de lei mai mult decât în anul precedent.

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.