Pachet social special pentru victimele deportărilor staliniste

Date:

Share post:

Victimele deportărilor staliniste vor beneficia de alocații lunare majorate până la 500 de lei și de o serie de facilități suplimentare, începând cu 1 septembrie curent. Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri un pachet social special pentru persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice, pentru a spori nivelul de protecție socială a acestora, inclusiv prin oferirea unor servicii medicale de tratament și recuperare.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că aceste lucruri se întâmplă în ajunul zilei de 6 iulie, când vor fi comemorate victimele deportărilor staliniste. „Mulțumesc tuturor celor care au muncit la elaborarea acestor proiecte. Este important pentru acești oameni care au trăit într-o perioadă când viața a fost prea dură cu ei”, a spus Pavel Filip.

Alocațiile lunare acordate victimelor reabilitate ale represiunilor politice vor crește de la 100 până la 500 de lei. În acest scop, în anul curent din bugetul de stat vor fi alocate 13 milioane de lei.

De asemenea, pachetul social include servicii medicale suplimentare celor prestate în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, care vor permite monitorizarea în dinamică a stării de sănătate a victimelor represiunilor politice și depistarea precoce a unor boli condiționate de factorii de risc la care acestea au fost suspuse. Astfel, victimele deportărilor vor avea posibilitatea să beneficieze anual de un examen medical profilactic gratuit, inclusiv cu efectuarea investigațiilor de laborator, dar și de un tratament de reabilitare la spitalul Guvernului.

Totodată, anual, aceste persoane va putea procura bilete de tratament la sanatoriu cu o reducere de 3.250 lei, ceea ce constituie 50 la sută din costul biletului. Actualmente, statul achită 30 la sută din prețul foilor de tratament la sanatoriu. Costul implementării acestor măsuri se estimează la circa 430 de mii de lei. În același timp, victimele deportărilor vor primi legitimații de tip nou.

Autor:Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 8000 de deportați, care primesc în acest an un ajutor material în valoare de 1000 de lei, cu 300 de lei mai mult decât în anul precedent.

spot_img

Articole asemănătoare

Invitație la vizionarea unui nou film KineDok powered by One World Romania

Invitație. Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului  KineDok powered by One World Romania, ediția a 9-a.

Maia Sandu, de Ziua României… Video

Maia Sandu, de Ziua României: „Drumul nostru este comun - locul nostru este împreună în Uniunea Europeană”. 

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.