Pachet social special pentru victimele deportărilor staliniste

Date:

Share post:

Victimele deportărilor staliniste vor beneficia de alocații lunare majorate până la 500 de lei și de o serie de facilități suplimentare, începând cu 1 septembrie curent. Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri un pachet social special pentru persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice, pentru a spori nivelul de protecție socială a acestora, inclusiv prin oferirea unor servicii medicale de tratament și recuperare.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că aceste lucruri se întâmplă în ajunul zilei de 6 iulie, când vor fi comemorate victimele deportărilor staliniste. „Mulțumesc tuturor celor care au muncit la elaborarea acestor proiecte. Este important pentru acești oameni care au trăit într-o perioadă când viața a fost prea dură cu ei”, a spus Pavel Filip.

Alocațiile lunare acordate victimelor reabilitate ale represiunilor politice vor crește de la 100 până la 500 de lei. În acest scop, în anul curent din bugetul de stat vor fi alocate 13 milioane de lei.

De asemenea, pachetul social include servicii medicale suplimentare celor prestate în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, care vor permite monitorizarea în dinamică a stării de sănătate a victimelor represiunilor politice și depistarea precoce a unor boli condiționate de factorii de risc la care acestea au fost suspuse. Astfel, victimele deportărilor vor avea posibilitatea să beneficieze anual de un examen medical profilactic gratuit, inclusiv cu efectuarea investigațiilor de laborator, dar și de un tratament de reabilitare la spitalul Guvernului.

Totodată, anual, aceste persoane va putea procura bilete de tratament la sanatoriu cu o reducere de 3.250 lei, ceea ce constituie 50 la sută din costul biletului. Actualmente, statul achită 30 la sută din prețul foilor de tratament la sanatoriu. Costul implementării acestor măsuri se estimează la circa 430 de mii de lei. În același timp, victimele deportărilor vor primi legitimații de tip nou.

Autor:Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 8000 de deportați, care primesc în acest an un ajutor material în valoare de 1000 de lei, cu 300 de lei mai mult decât în anul precedent.

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.