Parteneriat cu Belarus: O fermă de producere a laptelui va fi creată în satul Maximovca

Date:

Share post:

O fermă modernă de producere a laptelui va fi creată în satul Maximovca, raionul Anenii Noi. Complexul zootehnic va fi creat cu participarea partenerilor din Belarus și va prelua bunele practici implementate în această țară.

Miza este de a crește și în țara noastră productivitatea de lapte până la un nivel similar cu cel obținut de fermierii belaruși, adică o medie anuală de aproape 7000 litri de lapte pentru o vacă, dublu față de cea înregistrată, în prezent, în Republica Moldova.

De asemenea, fermierii moldoveni vor avea posibilitatea să asimileze tehnologiile belaruse de întreținere a vacilor, de producere a furajelor, dar și a îngrășămintelor organice. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul întrevederii delegațiilor de la Chișinău și Minsk.

Anul trecut, în vizită la Minsk, am văzut o astfel de fermă și ne dorim să preluăm din experiențele pozitive. Specialiștii belaruși au fost deja în Moldova, așa că acest proiect avansează”, a punctat premierul în cadrul întrevederii cu delegația din Belarus.

Partea belarusă va pune la dispoziția agricultorilor moldoveni și tehnologiile de producere a materialului biologic de înaltă productivitate. Acest lucru va permite asigurarea sectorului cu material biologic de înaltă calitate și reducerea costurilor de achiziție de aproape trei ori.

Conceptul proiectului urmează să fie definitivat în 3 săptămâni. Ferma din satul Maximovca a fost anterior stațiune tehnologico-experimentală în cadrul „Institutului Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară”, însă de aproape trei ani nu mai este exploatată. Amplasarea fermei în apropierea Institutului va permite oamenilor de știință să efectueze cercetări specializate în baza unei ferme moderne.

Printre domeniile de interes comun în sectorul agricol a fost evidențiată și intenția de a exporta semințe de porumb, fructe și legume în Belarus.

Foto:Guvernul Republicii Moldova

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Fiți informați din prima sursă! 20 Iunie 2024

Atenție! Fiți informați din prima sursă! 20 Iunie 2024. Aflăm de la frontieră știri calde, de ultimă oră. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme. Pentru această perioadă, la nivelul liniei de cale ferată, se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme pentru această perioadă - la nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste” 

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste”. Când va avea loc acest eveniment fascinant, în cele ce urmează.

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.